Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   13178.15
Name   Situl arheologic din Piteşti - Valea Fântânii (Turceşti)
County   Argeş
Commune   Municipiul Piteşti
City/Town/Village   Piteşti
Address   str. Stadionului şi str. Izvorului
Place   Valea Fântânii (Turceşti)
Landmark   Situl se află în cartierul Turceşti, la sud-est de stadionul Nicolae Dobrin, pe terasa dintre văile Turceşti (Fântânii) şi Valea Oancei, pe malul drept al Văii Turceşti (Fântânii).
Hydrographic landmark - name   Turceşti
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   deal
Land utility   păşune, locuire, alte tipuri de exploatare
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Cercetări de suprafaţă efectuate de Ion Nania în apropierea Dealului Călăraşilor au scos la iveală pe platoul situat între văile Turceşti şi Oancei şi pe terasele adiacente lor, materiale ceramice aparţinând epocii bronzului şi celei de-a doua epoci a fierului. Predomină ceramica lucrată cu mâna, dar au fost semnalate şi bucăţi de vas lucrate la roată. Ceramica preistorică aparţine culturii Glina, iar cea aparţinând La Tene-ului este concentrată cu precădere marginii de este a platoului, în apropierea liniei de înaltă tensiune. Verificările întreprinse de colectivul MJA în toamna anului 2020, au arătat că platoul a fost locuit şi în perioada Evului Mediu, la limita acestuia de sud-est fiind identificată o aşezare cu ceramică datată secolelor XVII-XIX.
Notes   Zona este afectată de lucrări de urbanism şi construcţii noi, aflate în extindere, peisajul fiind mult schimbată faţă de momentul la care Ion Nania a întreprins cercetările sale. Zona de protecţie se constituie pe: albia minoră a pârâului Valea Turceşti până la strada Geamăna Mică; str. Aurel Vlaicu până la albia minoră a văii Oancei, albia minoră a văii Oancei până la str. Turceşti, drumul de câmp dintre str. Turceşti şi Aleea Morţun, pe Aleea Morţun şi drumul de câmp aflat în prelungirea str. Dimitrie Brătianu până la intersecţia cu str. Narciselor, pe str. Stadionului până la albia minoră a văii Turceşti.
State of preservation   bună / 05.10.2020
Natural hazards   Cutremur: 3 / 05.10.2020; Inundaţii: 3 / 05.10.2020; Exces de apă în sol: 2 / 05.10.2020; Exces de salinitate în sol: 1 / 05.10.2020; Exces de aciditate în sol: 1 / 05.10.2020
Human risk   Demolare: 5 / 05.10.2020; Afectare parţială: 4 / 05.10.2020
Ownership   privat
Last record update   11.06.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Epoca bronzului Glina  

 
 
Aşezare  La Tène (I a.Chr -I p.Chr. ?)    

 
 
  Epoca medieval târzie (Sec. XVII-XIX)    

 
 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2020 Muzeul PiteștiNANIA Ion
Muzeul Județean ArgeșPIȚIGOI Ioan Andi
DUMITRESCU Ion

Bibliography
1. Nania, Ion, Descoperiri în vatra Piteștilor, Argesis. Studii și comunicări, 12, Editura Ordessos, Pitești, 2003, 73-89 [Publicaţie]
2. Pițigoi, Andi Ioan, 2020 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll