Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   13178.08
Name   Turnul roman de la Piteşti - Războieni
County   Argeş
Commune   Municipiul Piteşti
City/Town/Village   Piteşti
Place   Războieni
Landmark   Turnul roman se află în cartierul Războieni, în partea de sud-vest a localităţii, la sud-vest de Piaţa Războieni, pe terasa din stânga văii Turceşti şi la aproximativ 2 km vest de lunca râului Argeş.
Hydrographic landmark - name   Argeş
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   deal
Land utility   locuire
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Notes   Zona de protecţie se constituie pe str. D. Butculescu, str. Burebista, limita sudică a curţii Colegiului Naţional Al. Odobescu, str. Vasile Pârvan, limita nordică şi vestică a parcării de la nord de Şc. Generală Nr. 17, str. Independenţei, Aleea C. Moisil, Str. Decebal, str. Gr. Tocilescu, str. Dromichetes.
Site Surface   aproximativ 200 mp
State of preservation   precară / 03.12.2020
Natural hazards   Cutremur: 3 / 03.12.2020; Ploi acide: 1 / 03.12.2020; Exces de apă în sol: 1 / 03.12.2020; Exces de salinitate în sol: 1 / 03.12.2020; Exces de aciditate în sol: 1 / 03.12.2020
Human risk   Demolare: 5 / 03.12.2020
Last record update   13.04.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Turn  Epoca romană (sec. II-III) romană  

Terasa este închisă pe trei laturi de valea Turceşti, având o cotă de 316-319 m altitudine. Ea are în teren o poziţie similară cu a castrelor de la Săpate şi Izbăşeşti şi o oferă o vizibilitate bună spre sud către Albota, unde sunt vizibile urmele valului de pământ - „Troian”, şi spre est unde acelaşi val se oprea în malul râului Argeş. Totodată, pe marginea de sud-vest a ei se află blocurile A1-A3, unde a fost descoperit tezaurul compus din 23 de monede de aur, aurei emişi de Gordian a III-lea, în intervalul 240-243. Din aceste considerente s-a presupus că pe terasa închisă în partea de sud de valea Turceşti ar trebui să fi existat un turn, releu între castrul/turnul de Albota la şi castrul/turnul de la Mărăcineni, integrat limesului transalutanus. Ion Nania a semnalat şi descoperirea pe terasa din cartierul Războieni, punctul Observator, a unei aşezări din Epoca bronzului, cultura Tei.

Zona este mult afectată de construcţiile moderne.

 
Aşezare  Epoca bronzului (Sec. XVII-XV î. Hr.) Tei      
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2015

Primele semnalări despre existența unor urme arheologice pe terasă din cartierul Războieni au fost făcute de către Ion Nania. Începând din anul 2015 zona a fost prospectată atât prin periegheze, cât și prin fotografii aeriene de către Eugen S. Teodor (Muzeul Național de Istorie).

Muzeul Național de Istorie TEODOR Eugen S.

Bibliography
1. Marcu, Felix, Limes. Frontierele Imperiului Roman în România [Baze de date] (site record source)
2. Teodor, Eugen S., Chivoci, Florin, A Roman Frontier crossing the City, Tracing Linear Archaeological Sites. Symposium organized by LIMES TRANSALVTANVS Project, The County Museum Argeş, Pitești, 2017, 25-34 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll