Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code53522.01
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010CS-I-s-A-10866
NameCastrul şi vicus-ul roman de la Pojejena - Şitarniţa
CountyCaraş-Severin
CommunePojejena
City/Town/VillagePojejena
PlaceŞitarniţa (Via Bogdanovici)
LandmarkSitul se află pe platoul din spatele bisericii, la cca. 1 km de malul fluviului Dunării, între DN 57 şi limita de nord a comunei, pe terasa superioară a Dunării.
Geomorphologycâmpie
Land utilityagricultură
Site Classlocuire militară
Site Typecastru
DescriptionUrmele castrului se disting la suprafaţă pe laturile de est şi vest care sunt marcate de movile. Pe latura de nord, latura poate fi urmărită, de asemenea, în arătură. Colţul de sud-est a fost distrus. Zidul de incintă a fost scos în întregime de localnici. Baza construcţiilor din interiorul castrului s-au păstrat mult mai bine.
Castrul a funcţionat cu siguranţă din prima jumătate a sec. II p.Chr. Până în sec. III p. Chr şi are dimensiunile de 185/148 m.
NotesStratigrafia nu depăşeşte 0,80 cm, iar straturile antice sunt deseori distruse de locuirea modernă şi medievală.
Date of discoveryfinalul secolului al XIX-lea
Site Surface 27.380 mp
State of preservationgrav afectat / 10.11.2020
Human riskDemolare: 5 / 10.11.2020; Agricultură intensivă: 4 / 10.11.2020
Ownershipprivat
Last record update10.11.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Castru  Epoca romană (sec. II - IV p. Chr.) romană   CS-I-m-A-10866.01 
Vicus Militar  Epoca romană (sec. II - III p. Chr) romană Aşezarea civilă adiacentă nu a fost deloc cercetată arheologic şi nu a rămas nici o menţiune
despre ea din timpul cercetărilor sistematice din secolul XX. Descoperiri mai vechi, întâmplătoare,
de la finalul secolului al XIX-lea şi cea interbelică au semnalat faptul că vicus-ul militar se întindea între castru şi Dunăre şi a fost suprapus în timp de o intensă locuire medievală şi mai apoi de satul modern Pojejena sârbească, refondat la începutul secolului al XVIII-lea de administraţia habsburgică.
CS-I-m-A-10866.02 
Cuptoare  Epoca romană (sec. II - III p. Chr)   În urma prospecţiunilor non-invazive, s-a constatat că la nord de castru este o zonă industrială.  
Castellum aquarium  Epoca romană (sec. II - III p. Chr)   În urma prospecţiunilor non-invazive, s-a constatat că aproape de turnul de colţ al fortificaţiei pare să fi existat o construcţie subterană, patrulateră, cu rolul de a rupe presiunea apei din conducte.  
Port  Epoca romană (sec. II - III p. Chr)   Pe malul Dunării, ca parte componentă a aşezării civile era portul roman cu depozitele şi anexele sale. Nu este exclus ca şi aici precum în cazul altor importante localităţi danubiene ale provinciei Dacia să fi funcţionat un punct vamal.  
Atrium  Epoca romană (sec. II - III p. Chr)   În urma prospecţiunilor non-invazive, s-a observat la vest de castru o construcţie patrulateră.  

Bibliography
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis /16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/ 2004, vol., București, 2004, poz. 232-234, p. 767 [Ordin MCC] (site record source)
3. Luca, Sabin Adrian, Repertoriul arheologic al judeţului Caraş Severin, Economică, Bucureşti, 2004, 111 [Publicaţie]
4. Marcu, Felix, Military tile-stamps as a Guide in Honorem Ioannis Pisonis, Cluj-Napoca, 2004+, 572 [Publicaţie]
5. Timoc, Călin; Pisz, Michal; Jeczmienowki, Emil; Ardelean, Cristian-Adrian, Contribuții la cunoașterea așezării civile de tip "vicus" militar de la Pojejena, Analele Banatului - Istorie și arheologie, SN. XXVI, 2018, 57-64 [Publicaţie]