Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code141982.06
NameLocuirea paleolitică de la Porţ - Sub Pădurea Jidovului (Autostrada Transilvania, sector 3 C, km. 4+800-4+900)
CountySălaj
CommuneMarca
City/Town/VillagePorţ
PlaceSub Pădurea Jidovului (Autostrada Transilvania, sector 3 C, km. 4+800-4+900)
LandmarkSitul arheologic de la Porţ "Pădurea Jidovilor" se află în capătul dinspre Suplacu de Barcău a satului Porţ, pe capătul unui versant al dealurilor mărginind defileul Barcăului de la Marca. Spre nord şi est situl este mărginit de o zonă exploatată recent pentru extragerea nisipului (format în contextul prezenţei Mării Pannonice). Spre vest este mărginit de o zona joasă, rest al unei paleovăi, azi complet colmatată, dar vizibilă încă spre sud, în zona împădurită.
Site Classlocuire
Site Typesit arheologic
DescriptionImportanţa cercetării constă şi în faptul că este primul sit paleolitic descoperit în această regiune, ceea ce oferă oportunitatea cunoaşterii acestei epoci într-o zonă care până acum era complet necunoscută din punct de vedere al descoperirilor paleolitice.
DiscovererGh. Lazarovici, I. C. Băltean
Date of discovery2003
Last record update25.1.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Locuire  Paleolitic superior   Pise litice estimate la peste 10.000, incluzând deşeurile de cioplire precum şi spărturile simple care pot sau nu fi antropice, dar care au fost recoltate datorită contextului în care au fost găsite. Piesele litice din cuarţit prezintă numeroase caracteristici "musteriene" (de ex., racloarele), dar sunt şi piese specifice mai ales paleoliticului superior (de ex, gratoare pe bot de lamă, şi lamelele). Întreg ansamblul este în asociere cu piese din alte materii prime decât cuarţitul (jasp, silex, obsidian, menilit, gresie silicioasă, etc) printre care deosebim gratoare carenate şi pe bot de lame aurignaciene, lame masive retuşate, lamele, burine. Tipologic, piesele confecţionate din alte materii prime decât cuarţitul prezintă trăsături specifice Aurignacianului.

Pe baza unor piese descoperite în stratul vegetal (ex, vârf microgravette) se poate presupune că a existat şi o locuire sporadică gravettiană sau epi-gravettiană, azi complet distrusă datorită eroziunii şi a lucrărilor agricole. Unele piese, mai ales din obsidian (lamele, mici aşchii), de asemenea din stratul vegetal, ar putea aparţine ori (epi)gravettianului, ori unei prezenţe neolitice sporadice dovedită de prezenţa izolată a unor fragmente ceramice şi a două fusaiole. Este posibil ca materialele (epi)gravettiene şi neolitice să reprezinte materiale erodate şi aduse de apele pluviale din zonele mai înalte din imediata apropiere.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2012
Name Forename Role
BĂCUEȚ-CRIȘAN Sanda responsabil științific
ASTALOȘ Ciprian membru colectiv
CORDOȘ Elena Cristina membru colectiv
Institution Role
MJIA Zalău 1
MJ Satu Mare 1
APPAT 1

Bibliography
1. Astaloş, Ciprian, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2012, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2013, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5057&d=Port-Marca-Salaj-Sub-Padurea-Jidovului-Autostrada-Transilvania-sector-3-C-km-4+800-4+900-2012 [Publicaţie]
2. Sabin, Luca Adrian, Repertoriul arheologic al județului Sălaj, Sibiu, 2010, 90 [Publicaţie]