Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code91704.03
NameLocuirea dacică de la Pricaz - Dig-km 4+600 - 5+150
CountyHunedoara
CommuneTurdaş
City/Town/VillagePricaz
PlaceDig-km 4+600 - 5+150
LandmarkAşezarea se află la km 4+600 - 5+150 ai variantei de ocolire Deva-Orăştie.
Geomorphologyluncă
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
DescriptionSitul investigat era practic necunoscut în literatura istorico-arheologică anterioară. A fost identificat şi delimitat în etapa I de diagnostic pentru obiectivul investiţional, realizată de echipa Muzeului Naţional de Istorie a României, care a ocazionat şi cercetarea preventivă subsecventă. Este de menţionat că existau însă o serie de semnalări din arealul localităţilor Pricaz şi Folt, care ofereau indicii asupra unei posibile ocupări a spaţiului în antichitate.
Site Surface 33.129 mp.
Last record update13.1.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Locuire  La Tène   Patru complexe arheologice, toate fiind părţi constitutive a unei structuri de locuire şi a anexelor acesteia. Este vorba despre o locuinţă/bordei cu dimensiunile de 4,45 × 2,30 m, două gropi menajare şi de un şanţ amplasat perpendicular pe locuinţă şi în conexiune cu aceasta (şanţ de implantare a unui gard?), surprins pe o lungime de 5,60 m, are o lăţime de 1,05 m, fiind orientat aproximativ NE-SV. Este interesant de remarcat faptul că pereţii interiori ai şanţului prezintă urme de ardere de culoare roşie. Cercetarea acestor complexe a fost deosebit de dificilă datorită adâncimii mari la care au fost identificate (-1,90 m), pânza freatică inundând constant frontul de cercetare. Cu toate acestea s-a putut observa caracterul izolat al amenajărilor, sondajele stratigrafice realizate în zona de vest a sitului nescoţând la iveală urme arheologice. O posibilă extindere a acestor structuri în partea de est a fost definitiv distrusă de amenajarea digului de la confluenţa râului Orăştie cu Mureşul. Între artefactele cu putere de datare din complexele investigate s-a aflat un urcior întreg din ceramică, de culoare neagră-cenuşie, precum şi o fibulă fragmentară din bronz, tipică pentru perioada clasică dacică. În afara acestora au fost recoltate câteva fragmente ceramice, specifice epocii fierului, dar şi altor epoci anterioare, având în vedere cantitatea de material arheologic antrenat în revărsările succesive ale celor două râuri.

Situl se prezintă ca o zonă adiacentă (nivel ocupaţional?) corespunzător celor trei complexe identificate. Este vorba probabil despre o ocupare sezonieră a spaţiului, în cea de-a doua epocă a fierului, în legătură cu exploatarea agricolă a zonei, de altfel o zonă propice agriculturii, dat fiind amplasamentul în lunca inundabilă a celor două râuri (Orăştie şi Mureş).
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2011 +01
Name Forename Role
DAMIAN Paiul 1
BOCAN Ionuț 1
DUMITRAȘCU Emil 1
NEAGU Cătălina 1
PARASCHIV-GRIGORE Eugen Marius 1
PARASCHIV-GRIGORE Ioana 1
VLEJA Decebal 1
Institution Role
Muzeul Naţional de Istorie a României 1

Bibliography
1. Damian, Paul, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2012, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4888&d=Pricaz-Turdas-Hunedoara-Pricaz--Dig-2011 [Publicaţie]