Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code18224.01
NameCetatea getică de la Râca - Tudoria
CountyArgeş
CommuneRâca
City/Town/VillageRâca
PlaceTudoria
LandmarkSitul se află amplasat la cca. 7 km SE de localitatea actuală Râca, pe un bot de terasă, deasupra văii Bucovului, afluent de pe partea dreaptă a Teleormanului, chiar pe graniţa dintre judeţele Argeş şi Teleorman.
Site Classlocuire
Site Typeaşezare fortificată
DescriptionPoziţia este una dominantă, promontoriul respectiv fiind la cca. 40 m diferenţă de nivel faţă de lunca Bucovului.
NotesExistenţa unui obiectiv arheologic în acest punct a fost semnalată încă din 1858, de către Cezar Bolliac. Cercetări mai recente ale profesorului Ion Ionescu din localitate, aveau ca rezultat descoperirea unor "fragmente de cărămizi, ceramică, unelte" etc.
Last record update22.1.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Cetate de pământ şi lemn  La Tène (sec. IV-III a.Chr.) getică Cetatea a fost fortificată pe latura accesibilă dinspre V cu un şanţ lat de cca. 5 m şi adânc de 1,3 m, dublat de palisadă din trunchiuri de lemn legate cu lut, surprinsă pe o lăţime de 2 m şi o înălţime de maximum 0,6 m, zona fiind expusă lucrărilor agricole intensive ce au dus in timp la distrugerea unei mari părţi a sitului şi la uniformizarea terenului.
Stratigrafia este extrem de simplă şi nu ridică probleme deosebite: stratul actual vegetal, negru, cu o grosime maximă de numai 0,10-0,15 m, suprapune nemijlocit unicul nivel de locuire, reprezentat de un strat brun- cenuşos nu foarte consistent, cu mult pigment şi granule de chirpici ars la roşu, având o grosime de cca. 0,15 m, nedepăşind 0,20 m, mai consistent în apropierea palisadei. La rândul său, acest strat suprapune pe toată întinderea sa sterilul (humă ceuşiu-gălbuie), care începe, aşadar, deja de la -0,30-0,35 m.
Cetatea a sfârşit în urma unui puternic incendiu, mărturie fiind bucăţile de lut ars la roşu din palisadă, împrăştiate de lucrările agricole actuale pe întreaga suprafaţă a platoului. Inventarul arheologic descoperit se compune din fragmente ceramice autohtone la mână şi la roată, bucăţi mari de lipitură din palisadă ce păstrează urmele parilor pe care a fost aplicată, fusaiolă sferică din lut, ţintă de fier, vârf de lance de fier, un fragment de lamelă de silex.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2006
Name Forename Role
CRISTOCEA Spiridon 1
MĂNDESCU Dragoș 1
Institution Role
Muzeul Judeţean Argeş 1

Bibliography
1. Măndescu Dragoș, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2006, 2006, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3741&d=Raca-Arges-Tudoria-2006 [Publicaţie] (site record source)