Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   140422.07
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   SJ -II - m - B SJ -II - m - B
Name   Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" din Răstolţ
County   Sălaj
Commune   Buciumi
City/Town/Village   Răstolţ
Landmark   Se află în partea centrală a localităţii, la circa 100 m la vest de pârâul Răstolţ.
Hydrographic landmark - name   Răstolţ
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   depresiune
Land utility   locuire
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Last record update   11.05.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
biserică de lemn  Epoca modernă (1835-1840)    

Edificiul religios a fost sfinţit în anul 1840, de când vechea biserică din Răstolţu-Mare a fost dăruită satului Poarta Sălajului. Noul edificiu, început la 1836, a fost construit pe o durată de 4 ani şi a fost
dotat cu o navă dreptunghiulară în plan, cu un pronaos mai îngust şi cu o absidă decroşată faţă de naos şi închisă în cinci laturi. Pronaosul este tăvănit, însă restul încăperilor au bolţi semicilindrice. Intervenţiile neinspirate de ”renovare” relativ recente au dus la acoperirea vechilor picturi murale, atât a celor interioare cât şi ale celor exterioare; clopotniţa care avea foişor în console şi fleşă înaltă, a
fost învelită cu tablă. Se remarcă şi prezenţa unor împrejmuiri executate din diferite materiale, neunitare, în etape diferite şi cu aporturi estetice total inadecvate. Cea iniţială aparţine anului 1957.
Biserica aceasta păstrează o parte a vechiului inventar din biserica veche, cea strămutată în Poarta-Sălajului: două icoane împărăteşti, Iisus Hristos şi Maria cu Pruncul, care poartă pe margini, între chenare în frânghie, portretele apostolilor. Icoanele sunt datate în anul 1756. Există dovezi care sugerează faptul că pe lângă biserică a funcţionat o şcoală în limba română.

SJ-II-m-B-05104 - B SJ -II - m - B 05104 

Bibliography
1. Nejur, Doina; Nejur, Mircea, Pug comuna Buciumi, Încadrare în Teritoriu, 2012, U01 [Referinţă cartografică] (site record source)
 
 
Scroll