Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code158403.17
NameAşezarea de la Remetea Mare - Obiectiv 9
CountyTimiş
CommuneRemetea Mare
City/Town/VillageRemetea Mare
PlaceObiectiv 9
LandmarkSitul se află la 1,8 km E de Primăria Remetea Mare, 1,66 km ENE de Biserica Ortodoxă Remetea Mare, 3,26 km NNE de primăria comunei Bucovăţ şi la cca. 572 m E de sensul giratoriu al DN 6 de la ieşirea din Remetea Mare spre Izvin; pe malul vestic al unui pârâu afluent al Begăi.
Geomorphologyprima terasă a unui pârâu afluent al Begăi
Land utilityagricultură/păşune
Site Classlocuire civilă
Site TypeAşezare deschisă
DescriptionSitul este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de teren arabil parţial, iar parţial de păşune. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă şi de dezvoltarea imobiliară fiind situat într-o zonă în plină expansiune.
NotesParţial situl a fost identificat în urma unui diagnostic intruziv efectuat cu ocazia elaborării documentaţiei pentru realizarea unui PUZ, pe baza materialului arheologic identificat în secţiunile de control. Perimetrul de sud al sitului a fost identificat în urma unei periegheze efectuate de DJC Timiş pe baza materialului arheologic identificat la suprafaţă.
Situl a fost identificat parţial în august 2019 în urma efectuării unui diagnostic arheologic intruziv de către Universitatea de Vest Timişoara pe baza autorizaţiei nr. 340/25.07.2019, prin arheolog specialist dr. Andrei Stavilă iar raportul fiind eliberat de Universitatea de Vest Timişoara cu nr. 35798/21.08.2019 şi înregistrat la DJC Timiş cu nr. 3001/22.08.2019. În ianuarie 2020 a fost identificată partea de sud a sitului în urma unei periegheze efectuate de arhg. dr. Victor Bunoiu (DJC Timiş).
Date of discovery2019
Site Surface cc. 2,98 ha
State of preservationbună / 18.05.2020
Human riskAfectare parţială: 2 / 18.05.2020
Ownershipprivată
Last record update18.5.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare deschisă  postromană (sec. III-IV p.Chr.)   Situl este situat pe prima terasă vestică a unui pârâu afluent al râului Bega şi constă într-o aşezare deschisă. Pe prima ridicare topografică habsburgică (1769-1772), înainte de sistematizarea austriacă, se observă faptul că zona este utilizată pentru agricultură, fiind marcat şi un drum. Pe următoarele ridicări topografice austriece terenul continuă să fie utilizat pentru agricultură.

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze canelate, toarte, funduri) şi atipice, lucrate la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în perioada postromană (secolele III-IV p.Chr.).
 
aşezare deschisă  Evul mediu (sec. XIV-XV)   Situl este situat pe prima terasă vestică a unui pârâu afluent al râului Bega şi constă într-o aşezare deschisă. Pe prima ridicare topografică habsburgică (1769-1772), înainte de sistematizarea austriacă, se observă faptul că zona este utilizată pentru agricultură, fiind marcat şi un drum. Pe următoarele ridicări topografice austriece terenul continuă să fie utilizat pentru agricultură.

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze canelate, toarte, funduri) şi atipice, lucrate la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în Evul mediu.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 24.01.2020
Name Forename Role
BUNOIU Victor 1
Institution Role
DJC Timiș 1
2. diagnoză 2019
Name Forename Role
STAVILĂ Andrei 1
Institution Role
Universitatea de Vest Timișoara 1

Bibliography
1. Bertea, Sofia, Timișoara, 2020 [Fişă de sit] (site record source)