Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   6770.14
Name   Situl arheologic de la Roşia Montană - Hop - proprietatea familiei Botar
County   Alba
Commune   Roşia Montană
City/Town/Village   Roşia Montană
Place   Hop - proprietatea familiei Botar
Landmark   Zona investigată se află la N de drumul forestier ce coboară din masivul cetate şi se îndreaptă, prin Hăbad (proprietatea Oprişa), spre Abrud; la S de acest drum a fost cercetată necropola de incineraţie de epocă romană de către colectivul de arheologi de la Muzeul Unirii Alba Iulia.
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Terenul supus săpăturilor arheologice a fost împărţit convenţional în trei sectoare: Sectorul A în imediata vecinătate a drumului forestier la N de acesta, Sectorul B la baza pantei dealului, pe o mică terasă, Sectorul V în extremitatea de S - E a proprietăţii.
Last record update   16.03.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Documentary attestation Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Epoca romană     în punctul Hop - Botar au fost cercetate complexe de epocă: romană, locuinţa din Sectorul V, modernă: locuinţa din Sectorul B, mina şi traseu de linie de vagoneţi din Sectoarele A şi B, zidurile de delimitare a proprietăţii, din Sectoarele A şi V, epocă contemporană: grajdul din Sectorul V. Aceleaşi perioade istorice au mai fost dovedite prin descoperirea materialelor arheologice în poziţie secundară. Întregul inventar, înregistrat şi recoltat pe contexte, se află în curs de prelucrare.  
 
Research
  Type Year Observations Persons Institutions
1. cercetare de salvare 2001
Name Forename Role
LUCESCU Liana 2
OANȚĂ-MARGHITU Rodica 1
OANȚĂ-MARGHITU Sorin 1
OȚA Silviu Ion 1
VASILE Mihai 1
BĂLAN Gabriel 1
BEM Cătălin 1
Institution Role
Muzeul Naţional de Istorie a României 1
Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie 2

Bibliography
1. Bălan, Gabriel; Bem, Cătălin; Liana, Lucescu; Oanță-Marghitu, Rodica; Oanță-Marchitu, Sorin; Oța, Silviu; Vasile, Mihai, Cercetările arheologice de la Roșia Montană, punctul Hop - proprietatea familiei Botar, Cronica Cercetărilor Arheologice - Campania 2001, cIMeC, București, 2002, 264-265, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1484&d=Rosia-Montana-Alba-Hop--proprietatea-familiei-Botar-2001 [Publicaţie] (site record source)