Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   40447.12
Name   Situl arheologic de la Săcele - Dealul Bunloc
County   Braşov
Commune   Municipiul Săcele
City/Town/Village   Săcele
Address   Dealul Bolnoc
Place   Dealul Bunloc
Landmark   Situl este localizat pe Dealul Bunloc, în partea mediană şi superioară a acestuia, începând de la altitudinea de 884 m, până la cota maximă (1169,7 m).
Geomorphology   deal
Site Class   locuire civilă
Site Type   aşezare fortificată
State of preservation   bună / 11.05.2009
Ownership   parţial public, parţial privat
Last record update   30.03.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare fortificată  Epoca bronzului timpuriu Schneckenberg  

Situl are forma aproximativ triunghiulară, cu baza orientată spre nord-vest şi vârful spre sud, sud-est. Traseul incintei este, în general, liniar, urmând formele de relief ale zonei. Din loc în loc, se pot observa ruperi de pantă, în care zidul coteşte în unghi aproximativ drept. Un astfel de unghi drept a fost identificat pe latura de est unde, o întrerupere a zidului sugerează o posibilă intrare în incintă. În zonele văilor, pe unde accesul se poate face mai facil, există ziduri de baraj de tip cheie, cu partea concavă îndreptată în exterior. Zidul de piatră are o lungime de peste 3500 m, înglobând un perimetru de cca. 75 ha. Din punct de vedere constructiv, zidul este „sec“, lucrat din piatră locală de calcar, fără liant sau emplecton. Grosimea sa variază în general între 0,80-1 m, în zona cea mai înaltă ajungând până la peste 1,50 m. Înălţimea păstrată este cuprinsă între 0,30-0,40 m, pe alocuri ajungând până la cca. 1,00 m. Pe lângă această fortificaţiei, a cărei datare este incertă, aici există şi o aşezare din bronzul timpuriu, încă nedelimitată şi grav afectată de lucrările de sistematizare a terenului din anii ’80.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare de salvare 2005

* ISTRATE Angel
* ISTRATE Daniela Marcu
SC Damasus SRL * *

Bibliography
1. Istrate, Angel, Dealul Bunloc, 2005 [Fişă tehnică] (site record source)
2. Istrate, Daniela, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2005, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2006, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3495 [Publicaţie]
3. Sana, Daniel Vasile; Vasilescu, Florela, Cornea Călin Ioan, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea și delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic și regulament local de urbanism pentru municipiul Săcele, Jud. Brașov, 2013, 14 [Studiu istoric] (site record source)
 
Site Photos

Scroll