Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code158662.13
NameSitul arheologic de la Sânandrei - Sânandrei 8
CountyTimiş
CommuneSânandrei
City/Town/VillageSânandrei
PlaceSânandrei 8
LandmarkSitul se află poziţionat în colţul de sud-vest a localităţii Sânandrei, la 150 m VSV de punctul Sânandrei 7 şi la 350 m faţă de staţia CF Sânandrei.
GeomorphologyGrind
Land utilityagricultură
Site ClassLocuire
Site TypeAşezare
DescriptionAşezarea speculează un grind din albia majoră a Pârâului Niarad, terenul aici fiind mai înalt cu aproximativ 2 m faţă de arealul din
jur. Grindul în vechime a fost înconjurat, cel mai probabil, în totalitate de un braţ al pârâului Niarad (Bega Veche), ceea ce făcea ca zona să aibă un plus de siguranţă. Altitudinile absolute sunt specifice zonei de câmpie joasă, acestea găsindu-se în intervalul 89-91 m.
DiscovererOctavian Rogozea et alii
Date of discovery2013
Site Surface aprox. 4 ha
Last record update1.7.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Epoca târzie a bronzului   Cu ocazia cercetării de teren au fost recoltate de pe întreaga suprafaţă materiale arheologice constând exclusiv în fragmente ceramice. Materialul ceramic nu permite identificarea unor forme, fiind compus exclusiv in părţi de vas decorate. Din cauza lucrărilor agricole din zonă materialul se prezintă deosebit de fragmentar. Incizie, înfăţişând linii sau benzi incizate, precum şi canelurile sau butonii indică faptul că materialul se poate data în cuprinsul primei etape a bronzului târziu, fără a putea preciza însă cultura de care aceste materiale aparţin.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2013
Name Forename Role
ROGOZEA Octavian
   

Bibliography
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Noi puncte arheologice situate în hotarele localităților Timișoara și Sânandrei (jud. Timiș), Arheovest, JATEPress Kiadó, Szeged, 2013, 122-123, 1, 7-8, http://arheovest.com/simpozion/arheovest1/07_119_134.pdf [Publicaţie]
2. Micle, Dorel; Bunoiu, Victor, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Sânandrei, județul Timiș-Perimetrul "Sânandrei-P.U.G.", Timișoara, 2019, 30-32 [PUG] (site record source)