Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   158092.13
Name   Situl arheologic de la Sânmartinu Sârbesc - Grădişte
County   Timiş
Commune   Peciu Nou
City/Town/Village   Sânmartinu Sârbesc
Place   Grădişte
Landmark   Situl se află la cca. 1,86 km V-SV de biserica sârbească din Sânmatrinu Sârbesc, la cca. 6,5 km NE de biserica catolică din Iohanisfeld şi la cca. 7 km N-NV de biserica catolică din Otelec; la cca. 58 m S de malul sudic al râului Bega Mică (Ţeba).
Hydrographic landmark - name   Bega Mică (Ţeba)
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   Grind
Land utility   agricultură
Site Class   Locuire civilă
Site Type   Aşezare deschisă
Description   Situl este situat pe un grind înalt şi constă într-o aşezare deschisă. Pe prima ridicare topografică habsburgică zona apare înconjurată la nord, vest şi est de braţe de râu şi marcată ca o fortificaţie dreptunghiulară. Începând cu cea de-a doua ridicare topografică habsburgică zona a fost sistematizată pentru agricultură, râul a fost canalizat, iar la sud de sit a fost creat un drum ce se află pe acelaşi loc şi în prezent (DC 203). Pe cea de-a treia ridicare topografică habsburgică apare pentru prima dată toponimul de Grădişte (Gradište) ce defineşte strict zona restrânsă între braţele de râu, acum îndiguite şi drum. Situl a fost reperat pe baza abundenţei de material arheologic, constând din fragmente ceramice ce aparţin epocii bronzului şi evului mediu.
Notes   Situl este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de teren arabil. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă.
Situl a fost identificat în urma unei perigheze efectuate de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic observat la suprafaţă.
Date of discovery   2019
Site Surface   2,21 ha.
State of preservation   bună / 29.10.2020
Human risk   Afectare parţială: 2 / 29.10.2020
Ownership   privată
Last record update   21.12.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului Cruceni-Belegis  

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri, decoruri cu piaptănul, textilmuster, brâuri alveolate, crestături, incizii în ghirlandă) şi atipice, o fusaiolă, o greutate de lut şi fragmente de chirpici. Cronologic, acestea pot fi încadrate în epoca bronzului, mai exact culturii Cruceni-Belegis şi în evul mediu.

 
aşezare  Ev mediu    

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri, decoruri cu piaptănul, textilmuster, brâuri alveolate, crestături, incizii în ghirlandă) şi atipice, o fusaiolă, o greutate de lut şi fragmente de chirpici. Cronologic, acestea pot fi încadrate în epoca bronzului, mai exact culturii Cruceni-Belegis şi în evul mediu.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză decembrie 2019

* DIACONESCU Dragoș
* BUNOIU Victor
DJC Timiș * *
Muzeul Național al Banatului * *

Bibliography
1. Bertea, Sofia, Timișoara, 2020 [Fişă de sit] (site record source)
2. Prima ridicare topografică austriacă (Harta topografică iozefină), 1764 - 1785 [Referinţă cartografică]
3. A doua ridicare topografică austriacă (Harta topografică a Imperiului Habsburgic), 1807-1869 [Referinţă cartografică]
4. A treia ridicare topografică austriacă (A treia campanie militară de ridicări topografice a Imperiului Austro-Ungar și a statelor învecinate), 1869-1910 [Referinţă cartografică]
5. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, 2021 [Localizare geografică]
 
 
Scroll