Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   155537.30
Name   Situl arheologic de la Sânnicolau Mare - Jara/ Staţie TRAFO/ Obiectiv 21
County   Timiş
Commune   Oraş Sânnicolau Mare
City/Town/Village   Sânnicolau Mare
Place   Jara/ Staţie TRAFO (Obiectiv 21)
Landmark   Situl se află la est de localitate, pe suprafaţa plană din cadrul unei terase fluviale mai largi, mărginită spre nord de cursul râului Aranca, aflat la 200 m distanţă.
Hydrographic landmark - name   Aranca
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   câmpie
Land utility   agricultură
Site Class   locuire civilă
Site Type   aşezare
Notes   Obiectivul a fost descoperit în contextul cercetării pentru P.U.G., la 17.04.2019.
Harta districtuală (1721) ilustrează prezenţa în această zonă a prediului Iara (echivalent cu Jara), toponim menţionat de istoriografie ca desemnând o localitate medievală dispărută; aici s-ar fi găsit şi ceramică de factură avară. Prezenţa ceramicii medievale timpurii în cadrul Obiectivului 21 sugerează o posibilă asociere a celor două aşezări. În acelaşi timp, la numai 200 m spre V se află perimetrul marelui sit de la Selişte (Obiectiv 2), care de asemenea conţine artefacte medievale timpurii. Nu ştim cât de precisă a fost stabilită limita estică a Obiectivului 2, iar cercetarea nu a depăşit limita perimetrului PUG spre V, limita Obiectivului 21 în această direcţie fiind incertă. De aceea, nu este exlusă posibilitatea ca, cel puţin aşezările de ev mediu timpuriu din cadrul Obiectivelor 2 şi 21, să se fi aflat în directă legătură, iar vechea localitate Jara să fie parte din ambele obiective. Demn de menţionat este şi faptul că la puţin peste 100 m N de Obiectivul 21 trece linia unui val de pământ, observabil pe imaginile satelitare şi care pare anterior epocii moderne.
Site Surface   1,7 ha
Last record update   02.04.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Preistorie        
Aşezare  Epoca medievală timpurie        

Bibliography
1. Floca, Cristian; Micle, Dorel; Hegyi, Alexandru, Sânnicolau Mare, întâlnirea dintre arheologie și dezvoltarea urbanistică, Patrimonium Banaticum, VIII, 2018, 159 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll