Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   4963.03
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   AB-II-m-A-00363
Name   Castelul Eszterhazy de la Şard
County   Alba
Commune   Ighiu
City/Town/Village   Şard
Landmark   Castelul este situat în partea estică a localităţii, pe malul stâng al văii, sub Vii.
Geomorphology   deal
Site Class   locuire
Site Type   aşezare civilă
Description   Este posibil să fi fost ridicată în perioada principatului, de către principii din familia Racokzi, şi mai puţin de căttre Apaffy. Din posesia fiscului princiar ajunge ulterior în posesia familiei nobiliare Eszterhazy.
State of preservation   bună / 23.04.2019
Human risk   Afectare parţială: 3 / 23.04.2019
Ownership   privat
Owner   privat
Last record update   21.02.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Castel  Epoca medievală târzie (sec. XVII-XX) Renaştere  

Edificiul în forma literei L, este compus dintr-un corp central dreptunghiular, cu prelungire pe latura de sud unde se află intrarea la pivniţă. Din secolul al XIXlea până la ultima restaurare, pe latura de nord a fost adăugată o galerie susţinută de patru coloane din cărămidă, prin care se protejau intrările ralizate probabil in secolele al XVIII-lea sau al XIX-lea. Şi prelungirea de pe latura sudică a fost completată la un moment dat cu un mic corp ataşat, ce avea două intrări semicirculare înlăturate ulterior.
Corpul principal are în interior o cameră mare, cu plafonul casetat, dotată cu şemineu. De aici, spre nord două uşi asigură accesul la două camere locuit. Corpul sudic la rândul său cuprindea două încăperi utilizate probabil ca magazie sau cămară.
-Dintre elementele decorative originare se remarcă ancadramentele de piatră de la ferestre care au fost executate in stil renascentist. Aceste ancadramente, foarte elaborat decorate cu profile liniare şi patru retrageri dispuse in unghi drept la partea inferioară, poartă o cornişă cu menou puţin proeminent decorată cu denticole şi încadrate cu pervaz.
Ferestrele la rândul lor au fost împărţite de traverse în 5 compartimente, din care 3 deschideri în partea superioară şi două mai mari în partea de jos, dimensiunile mici ale ochiurilor de sticlă având explicaţii practice, legate de producerea sticlei. - Iniţial una dintre ferestre dispunea de un ancadrament bifor cu cornişă proeminentă decorată cu denticole şi profile cu
retrageri în partea inferioară. La o dată necunoscuită, menoul a fost spart şi fereastra lărgită pentru a se armoniza cu celelalte ancadrament

 

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 48, poz. 567 [Ordin MCC] (site record source)
2. Anghel, Gheorghe; Măhăra, Gheorghe, Munteanu, Marian, Şard - Un sat din Ţara Vinului, Altip, Alba Iulia, 2006 [Monografie]
3. Marian, Gligor, 2016 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll