Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   83188.05
Name   Biserica medievală din Satu Mare-Botos
County   Harghita
Commune   Satu Mare
City/Town/Village   Satu Mare
Place   Botos
Landmark   Biserica se află la nord de centrul satului, aprox. 500 m, pe partea nordică al văii părâului Brădeşti, pe o terasă înaltă sub lanţul de conglomerat numit „Leshegy”, la o altitudine de 588-592 m.
Hydrographic landmark - name   Brădeşti
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   terasă
Site Class   structură de cult; descoperire funerară
Site Type   edificiu religios; necropolă
Description   Despre biserica medievală anterioară bisericii actuale construite în a doua jumătate din secolul al 18-lea din Satu Mare s-a ştiut că se afla în hotarul satului, după cum relevă izvoarele bisericeşti din secolul XVIII-XIX. Acesta era justificată şi de prima măsurare topografică austriacă, care înregistrează amândouă construcţiile, una în centrul satului, şi una la nord de sat, în hotar. În cursul perieghezelor din ultimii ani s-a constatat că pe suprafaţa arabilă în tarlaua "Botos" aflată în proprietatea Bisericii Catolice din Satu Mare se văd urmele unei biserici - probabil - medievale: cărămide, mortar şi oase umane.
Notes   Ruinele bisericii se află în centrul unui teren arabil, fapt care pune în pericol rămăşiţele monumentului istoric.
State of preservation   medie / 22.12.2007
Human risk   Afectare parţială: 4 / 22.12.2007
Last record update   19.06.2013
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
biserică  Epoca medievală (sec. XIII-XVI) neprecizată  

Sanctuarul romanic, gotic, respectiv zidul de cintirim cu turnul de poartă

După cum arată cercetarea arheologică preventivă din 2007, biserica medievală din Satu Mare a avut două principale faze de construcţie: una romanică şi una gotică. Datarea acestora în momentul de faţă nu se poate face cu elemente absolute, si doar pe analogii de arhitectură istorică. Sanctuarul romanic, după materialul ceramic găsit în împrejurime a fost construit cel timpuriu în secolul al 13-lea. După tabernacul gotic aflat astăzi la parohia romano-catolică, sanctuarul gotic a fost construit în a doua parte al secolului al 15-lea – prima parte al secolului al 16-lea. Fazei gotice aparţin sacristia şi zidul de cintirim cu turnul de poartă. Biserica medievală a funcţionat până la sfinţirea bisericii moderne (1773) în centrul actual al satului, dar înmormăntările împrejurul bisericii vechi au continuat şi în prima parte a secolului XIX.

 
Cimitir  Epoca medievală - epoca modernă (sec. XIII-XIX) neprecizată (izvoare eclesiastice din epoca modernă şi măsurarea topografică, făcută de către austrieci între 1769-1773 

După orientare, adâncime şi umplutură s-a putut despărţi trei faze de înmormântare: contemporane bisericii romanice, contemporane bisericii gotice, respectiv morminte aparţinând secolelor XVIII-XIX.
Mormintele n-au avut elemente de inventar, acestea fiind găsite în poziţii secundare.

 

Bibliography
1. Sófalvi, András, 2007 [raport de cercetare preventivă] (site record source)
2. Sófalvi, András, 2008 [fișă tehnică]
 
 
Scroll