Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   11851.04
Name   Situl arheologic de la Sîvârşin - Sit 6
County   Arad
Commune   Săvârşin
City/Town/Village   Săvârşin
Place   Sit 6
Landmark   Situl este amplasat în extremitatea sud-estică a localităţii, între DN şi calea ferată, în lunca majoră a Mureşului .
Hydrographic landmark - name   Mureş
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   19.500 m2
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Notes   Ca urmare a săpăturii arheologice preventive desfăşurate ulterior diagnosticului arheologic intruziv a fost decapată şi cercetată arheologic suprafaţa de 19.500 m2. În acest spaţiu au fost descoperite 102 complexe arheologice din diferite perioade istorice şi de diferite tipuri.
Last record update   07.02.2020
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare; necropolă  post-romană (secolele III-IV) neprecizată  

Un prim orizont cronologic prezent este cel al secolelor III-IV, caracterizat de o locuire cu gropi adâncite în pământ şi locuinţe cu pereţi din structuri de lemn şi împletitură lutuită. De acest orizont ţin cele mai multe complexe, şi sunt structurate în jumătatea estică a sitului, 40 de astfel de complexe având în umplutură material tipic, databil. Alte 40 de complexe, aflate în vecinătate, sau în relaţia cu aceste complexe de post-romane sunt lipsite de material databil, însă pe baza distribuţiei lor spaţiale, similitudinea formei şi a umpluturii pot fi puse în legătură cu acest orizont de sec. III-IV.
Tot de acest interval cronologic ţine un grup de trei complexe identificate ca fiind o descoperire funerară, de incineraţie, fiind vorba despre o groapă de mici dimensiuni cu oase umane calcinate, în groapa învecinată fiind observate fragmente dintr-o căniţă de factură fină, lucrată la roată, de culoare gri-cenuşie. În apropierea lor se află o unitate formată din 4 gropiţe de par de mici dimensiuni, dispuse la distanţă egală una faţă de alta, şi cu umplutură bogată în arsură.

 
spaţiu-atelier  evul mediu timpuriu neprecizată  

Un alt orizont cronologic, cel al perioadei medievale timpurii este reprezentat de 4 complexe situate în latura vestică a suprafeţei cercetate, cu două cuptoare cu groapă de deservire, aflate în vecinătatea unei altuia, precum şi două gropi cu material rezultat din activităţi intense care implică folosirea focului.

 
Locuire, necropolă  Epoca medievală târzie    

Un ultim orizont cronologic este reprezentat de opt complexe din perioada medievală timpurie, cu gropi menajere destul de bogate în material arheologic, prezentând fragmente ceramice de forme variate, lucrate la roată şi decorate.
Un grup de morminte, format dintr-un număr relativ restrâns de morminte, 7 la număr, aparţine cel mai probabil unui mic cimitir medieval târziu format din mormintele membrilor unei familii. Unul dintre aceste morminte are ca inventar 7 nasturi de bronz şi 11 cuie de fier. În alte două morminte au fost descoperite depuse la picioare lespezi de piatră de diferite dimensiuni.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2018

* URSUȚIU Adrian
* URÁK Malvinka
* MĂRGINEAN Florin
Complecul Muzeal Arad * *
Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca * *

Bibliography
1. Ursuțiu, Adrian, Cronica cercatărilor aheologice din România. Campania 2018, Institul Național al Patrimoniului; Muzeul Național Brukenthal, 2019, 301-302 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll