Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code59425.06
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010CJ-II-m-A-07759
NameBiserica medievală de la Sic
CountyCluj
CommuneSic
City/Town/VillageSic
Addressstr. A doua 38
LandmarkBiserica se află în centrul localităţii, la întâlnirea a două dintre "cartiere" numite Felszeg şi Csipkeszeg.
Site Classstructură de cult/religioasă
Site Typebiserică
DescriptionA fost construită pe o terasă cu pantă abruptă spre S şi E, fundaţia fiind încastrată într-un sol lutos compact cu pigmenţi calcaroşi. Datorită faptului că terasa este înclinată dinspre N spre S, fundaţia zidului nordic este mai puţin adâncă faţă de latura opusă (diferenţa este de 0,60 m).
Last record update12.07.2012
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (sec. XIII d.Hr.)   În elevaţie biserica prezintă a structură bazilicală compusă din trei nave, un cor principal sprijinit de contraforturi şi două coruri laterale, respectiv un turn masiv pe colţul de SV. Corul lateral nordic este flancat dinspre N de sacristie. Colaterala nordică a fost lărgită înspre N cu o construcţie modernă asemănătoare unei nave transversale. Pe latura de V există o singură intrare în biserică, pe axa navei principale. Pe latura de S atât turnul modern cât şi colaterala sudică au intrări separate, ultima fiind protejată şi de un portic. Pe latura de E sacristia are uşă separată şi din exterior. Pe latura de N „transversala” este prevăzută de asemenea cu o uşă şi portic.

Biserica a dobândit înfăţişarea actuală în urma unor transformări succesive din sec. XV, XVIII şi XX.
 

Bibliography
1. Marcu Istrate, Daniela, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2007, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2008, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3978 [Publicaţie]