Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code87709.01
NameSitul arheologic pluristratificat de la Simeria Veche - Ferma IAS
CountyHunedoara
CommuneOraş Simeria
City/Town/VillageSimeria Veche
PlaceFerma IAS (Ferma IAS (km 16+150-16+500)
LandmarkUn nou sit arheologic a fost identificat între km 17 - 18 ai Autostrăzii Transilvania, varianta ocolire Orăştie, în zona Fermei I.A.S., la 700 m de halta CFR Simeria Veche, în partea dreaptă a căii ferate.
Geomorphologylunca râului Strei, afluent al Mureşului
Land utilityteren utilizat pentru construirea variantei de ocolire Deva - Orăştie şi vecinătatea autostrăzii
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
DescriptionO parte dintre siturile arheologice identifi cate în cursul diagnosticului de teren nu erau anterior menţionate în literatura de specialitate (ex. Uroi-Pod, Uroi-Sigheti, Şoimuş II, Pricaz-Dig, Gelamar 1 şi Gelmar 2) ori sunt semnalate pe amplasamente care nu sunt precis delimitate (ex. Simeria Veche, Romos-Orăştie).
NotesObiectivul general al diagnosticului a vizat determinarea prezenţei sau absenţei materialelor arheologice, a structurilor, complexelor, artefactelor sau ecofactelor din zona afectată de lucrările de construire. În cazul descoperirii unor vestigii arheologice, cercetarea a urmărit distribuţia spaţială a acestora, stratigrafi a zonei, caracterul şi starea lor de conservare. În legătură cu acest ultim aspect se impunea şi evaluarea riscurilor pentru patrimoniul cultural din zonă în relaţie cu implementarea proiectului de construire. Astfel a fost necesară formularea unor estimări cantitative privind viitoarele cercetări arheologice preventive de pe traseul acestui tronson de autostradă (necesarul de resurse umane şi tipul acestora, utilaje, timp dedicat cercetărilor etc.), precum şi a unor devize estimative cu privire la costurile viitoarelor cercetări arheologice preventive.
DiscovererEchipa care a cercetat potenţialul arheologic în proiectul "Autostrada. Varianta de ocolire Deva - Orăştie, km. 0+000 - 32+500, jud. Hunedoara"
Date of discovery2011
State of preservationmedie / 12.10.2018
Human riskAfectare parţială: 3 / 12.10.2018
Last record update14.1.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului mijlociu (1600 î.Hr.-1200 î.Hr.) cultura Wietenberg În urma cercetărilor efectuate pe situl arheologic de la Simeria Veche-Ferma IAS au fost identificate artefacte provenind din mai multe orizonturi cronologice, inclusiv piese care datează din epoca bronjului mijlociu, fiind caracteristice pentru Cultura Wietenberg.  
aşezare  Epoca bronzului târziu (cca. 1200-500 î.Hr.) Cultura Nouă În urma cercetărilor efectuate pe situl arheologic de la Simeria Veche-Ferma IAS au fost identificate artefacte provenind din mai multe orizonturi cronologice, inclusiv piese care datează din epoca bronjului mijlociu, fiind caracteristice pentru Cultura Nouă.  
aşezare  epoca romană (sec. II-III d. Hr.)      
aşezare  epoca medievală timpurie (sec. IX-XII)      
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2011
Name Forename Role
ŢUŢUIANU Costin Daniel 1
BARBU Ioana Lucia 1
BARBU Marius Gheorghe 1
BODÓ Cristina 1
CODREA Ionuț-Cosmin 1
ION Mihaela Maria 1
MARC Antoniu 1
Institution Role
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva 1

Bibliography
1. Ardeu, Adriana, 2007 [raport de evaluare de teren] (site record source)
2. Damian, Paul, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, Bucureşti, 2012, 278-279, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4889&d=Simeria-Veche-or-Simeria-Hunedoara-Ferma-IAS-2011 [Publicaţie]