Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   82145.01
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   GJ-II-m-B-09385
Name   Biserica cu hramul "Duminica Tuturor Sfinţilor" de la Stăneşti
County   Gorj
Commune   Stăneşti
City/Town/Village   Stăneşti
Landmark   Biserica se află în partea de nord a satului, la intersecţia drumurilor DJ664A şi DC143, la cca 175 de metri est de malul pârâului Şuşiţa.
Hydrographic landmark - name   Şuşiţa
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   deal
Land utility   cimitir
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Ownership   privat
Owner   B. O. R.
Last record update   02.09.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca premodernă (secolul al XVIII-lea)   1732 

Biserica este construită din piatră şi cărămidă. Planul este în formă de navă cu un singur turn-clopotniţă, situat pe pronaos, naosul dreptunghiular şi absida semicilindrică la interior şi poligonală la exterior. Pridvorul este deschis şi dreptunghiular şi susţinut de 6 stâlpi octogonali din cărămidă cu baza pătrată şi doi semistâlpi adosaţi de zid. Stâlpii sunt legaţi prin arce în acoladă.

GJ-II-m-B-09385 
Mormânt de inhumaţie.  epoca premodernă (secolele XVIII-XIX)     Mormântul a fost zidit din cărămizi cu de dimensiunile 25X12x4,5 cm. Are o formă trapezoidală cu lungimea de 2,25 m, baza mare de 0,8 m şi baza mică de 0,6 m. Adâncimea este de 0,8 m. Mormântul era acoperit cu o boltă semicilindrică, realizată tot din cărămizi dispuse în cant. Două lespezi din piatră de moară acopereau bolta mormântului. Baza mormântului are o pardoseală din cărămizi. În mormânt se aflau osemintele unei femei, depusă într-un sicriu de lemn de brad, cu dimensiunile de 2 m lungime, 0,6 m lăţime la cap şi 0,4 lăţime la picioare. Veşmintele cu care a fost înhumată se aflau într-o stare precară de conservare. Constau dintr-o rochie lucrată din lână, de culoare maro închis, la care se adaugă intercalate benzi de culoare galbenă, roşie şi verde. Peste mijloc purta un brâu ţesut, probabil, din păr de capră, de culoare verde, mărginit de o bordură maro închis. Pe cap avea o căciulă de blană iar în picioare purta cizme de piele de culoare galbenă, cu carâmbi mulaţi pe pulpă şi talpă tot din piele. S-au mai găsit şi părţi din părul defunctei, care era de culoare castanie. Nu avea inventar funerar. După veşminte mormântul este datat la finele secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea.  
Mormânt de inhumaţie.  epoca premodernă (secolul al XVIII-lea) românească   Mormântul este reprezentat de o groapă simplă dreptunghiulară cu suprafaţa de 1,9 x 0,8 m. A adăpostit osemintele unui bărbat. Din motive necunoscute, acestea erau răvăşite în umplutura mormântului. Ca piese de inventar funerar nu s-a descoperit decât o monedă puternic corodată, cu diamentrul de 1,5 cm şi o cataramă din bronz. Moneda datează din secolul al XVIII-lea.  
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 1996

În iunie 1996, cu ocazia înlocuirii pardoselii de ciment din pridvor cu una de marmură, au fost descoperite două morminte. Distanța dintre morminte era de 1 metru.

Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj - Târgu Jiu HORTOPAN Dumitru
MARINOIU Vasile

Bibliography
1. Hortopan, Dumitru; Marinoiu, Vasile, Biserica din Stăneşti - Gorj - evoluţie şi descoperiri arheologice recente, Litua - Studii şi Cercetări, VII, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Târgu-Jiu, 1997, 90-102, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=9648-biserica-din-stanesti-gorj-evolutie-si-descoperiri-arheologice-recente--litua-studii-si-cercetari--vii-1997 [Publicaţie] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice 2015 - județul Gorj, Monitorul Oficial al României, partea I, Nr, 113 bis/15.II.2016, București, 2016, 1467, http://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-GJ.pdf [Baza LMI] (site record source)
 
 
Scroll