Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code146272.08
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010SV-II-a-A-05485
NameSitul Mănăstirii Zamca (Sf. Oxen) de la Suceava (Sf. Axentie (Sf. Oxen))
CountySuceava
CommuneMunicipiul Suceava
City/Town/VillageSuceava
Addressstr. Zamca, nr 1
Site Classstructură de cult/religioasă
Site Typemănăstire
DescriptionMănăstirea Sf. Oxen sau Zamca (slv. Cetate) a fost ridicată la 1551, dar este menţionată şi ca reşedinţă episcopală în 1415. Este o mănăstire fortificată fiind compusă din biserică, clopotniţă şi clădirea corpului de gardă împrejmuite cu un zid de incintă din secolul XVII, precum şi o fortificaţie tip Vauban de la 1691, ceea ce justifică denumirea Zamca. Biserica a fost înălţată de bogătaşul Agopşa al cărui mormânt se află în incinta bisericii, iar chiliile făcute în sec. al XIX-lea.
NotesRenovată în câteva randuri, mănăstirea Zamca este într-o stare precară. Biserica este renovată superficial şi parţial, clopotniţa la fel, doar clădirea corpului de gardă - respectiv episcopatului fiind aproape integral renovată.
State of preservationprecară / 01.01.1991
Natural hazardsInundaţii: 4 / 01.01.1991
Ownershipprivat
OwnerBOR
Last record update6.5.2015
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
fortificaţie  Epoca medievală (1691)      
paraclis  Epoca medievală (1606)      
Cimitir  Epocă medievală dezvoltată (sec. XVII)   Morminte în partea sudică a bisericii  
Zid de incintă  Epocă medievală dezvoltată (sec. XVII)   Zidul împrejmuitor are grosimea de un metru şi 4m înălţime. Are forma unui trapez cu laturile paralele de 59-66m, respectiv 70-74m.  
constructie  Epoca medievală dezvoltată (sec. XVII)   Clădirea corpului de gardă este posibil să fi servit ca sediu episcopal. La nivelul ei superior se află o capelă cu hramul Sf. Maria, care are un sistem de apărare neobişnuit pentru o mănăstire. Capela alcătuită din gavit şi altar se pare că a fost adăugată ulterior. Edificiul e bogat ornamentat în stil specific armenesc cu motive geometrice, florale, şi scene biblice.  
paraclis  Epoca medievală (sec. XVII)      
Turn clopotniţă  Epoca medievală dezvoltată (a doua jum. a sec. XVI)   Clopotniţa a fost înălţată pe 3 niveluri de un credincios pe nume Krikor şi are la parter o intrare în incinta mănăstirii. La primul nivel are o capelă cu hramul Sf. Grigorie Luminătorul, iar la ultimul nivel sunt clopotele.  
Biserică  epoca medievală (1551)   Biserica veche a cărei atestare se găseşte la anul 1551, cu hramul Sf. Oxen, este ridicată de boierul Agopşa. Biserica, de mari dimensiuni are nava de plan dreptunghiular şi compusă din exonartex, gavit şi trei abside. Gavitul este specific arhitecturii medievale armene şi reprezintă o încăpere adosată bisericii pe latura vestică şi destinată întrunirilor religiose ori laice sau înhumării memebrilor caselor princiare. De obicei este rectangulară în plan şi cu acoperişul boltit rezemat pe coloane, iar în centru are un luminator. Poate fi asimilat ca poziţie cu pronaosul din bisericile ortodoxe. Cele două intrari sunt situate pe peretele nordic al gavitului şi respectiv pe peretele vestic al exonartexului. Altarul se află în absida principală, estică, celelalte două fiind mai mici.

Mormântul bogătaşului Agopşa se află în mijlocul navei şi datează din a doua jumătate a sec. XVI (1551-1600).
 
mormânt  Epocă medievală (a doua jum. a sec. XVI)   Mormântul bogătaşului Agopşa se află în mijlocul navei  

Bibliography
1. Selian, Sergiu, Bisericile armeneşti din România, Buletinul Comisunii Monumentelor Istorice, 4, II, Bucureşti, 1991, 16-24 [Publicaţie]