Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   31529.06
Name   Descoperirile arheologice de la Şuncuiuş - Peştera Moanei
County   Bihor
Commune   Şuncuiuş
City/Town/Village   Şuncuiuş
Place   Peştera Moanei (Peştera Cotunii, Peştera Biro Lajos)
Landmark   Peştera Moanei este amplasată în zona carstului Şuncuiuş-Mişid, pe versantul drept al văii Luncilor, aceasta constituind sectorul superior al văii Mişidului.
Hydrographic landmark - name   Crişul Repede
Hydrographic landmark - type   râu
Last record update   25.07.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Descoperire izolată  Epoca bronzului Coţofeni / III  

Primele cercetări biospeologice datează din 1905, prospectarea peşterii fiind reluată, de către I. Viehmann în 1963, acesta publicând planul peşterii în 1976. Vasele, păstrate la Muzeul Ţării Crişurilor, au fost descoperite în august 1980, de către Teodor Borodan, cu ocazia explorării cavităţii, în vederea descoperirii de noi galerii.
Materialele au fost descoperite la 70 m de intrare, pe peretele drept (în sensul de intrare) la circa 8 m înălţime, pe o banchetă semicirculară cu o suprafaţă de 1,5 m.
Vasul I era culcat pe orizontală, cu spărtura în sus. Gura vasului II era blocată într-o fisură, care a împiedecat căderea acesteia jos pe podea, restul vasului a căzut probabil prin fisură, excepţie făcând doar un fragment ce făcea parte din corp.
Despre căniţă nu se precizează nimic în procesul verbal întocmit de către descoperitor, şi nici nu apare în pozele făcute „in situ”.
Întregul complex a fost data pe baza analogiilor cu alte descoperiri din Transilvania şi nu numai pe parcursul fazei a lll- a a culturii Coţofeni.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2015

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea FAZECAȘ Gruia
GHEMIŞ Călin
2. evaluare de teren 1980

* BORODAN Teodor

Bibliography
1. Ghemiș, C.; Fazecaș, G., Nota de fundamentare arheologică a P.U.G., Şuncuiuş, Muzeul Ţării Crişurilor, 2015 [Studiu istoric] (site record source)
2. Vălenaş, L., Drimba, G., Cercetări de speologie fizică în Munţii Pădurea Craiului, Nymphaea, 1978, 279-328 [Publicaţie] (site record source)
3. Ghemiş, C., Sava, V., Descoperiri arheologice aparţinând culturii Coţofeni din peştera Moanei. Archaelogical finds belonging to the Coţofeni culture from Moanei Cave (com. Şuncuiuş, jud. Bihor), Crisia, XXXlV, 2004, 19 - 33 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll