Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code121064.04
NameSitul arheologic de la Târgu Neamţ - La Canton
CountyNeamţ
CommuneOraş Târgu Neamţ
City/Town/VillageTârgu Neamţ
AddressStr. Cetăţii, nr. 21-28
PlaceLa Canton
LandmarkSitul se află la poalele Culmii Pleşu, în partea de vest a oraşului Târgu Neamţ, pe terasa din stânga râului Neamţ
Geomorphologyterasă
Land utilityagricultură, locuire, alte tipuri
Site Classlocuire
Site Typeaşezare şi necropolă
DescriptionLucrările pentru realizarea unui canal destinat apelor pluviale, săpat în anul 1981, a scos la suprafaţă urmele unor fundaţii de piatră şi câteva morminte medievale. În 2014 şi 2015, montarea unor reţele de canalizare au impus supraveghere arheologică în acest perimetru, prilej cu care au fost descoperite urmele unei biserici şi ale unei construcţii de formă rectangulară, precum şi mai multe morminte medievale.
NotesSitul arheologic a fost afectat parţial de lucrări de canalizare efectuate în anii '80 ai sec. XX.
Date of discovery1981
Site Surface 1 ha
State of preservationmedie / 07.12.2015
Human riskAfectare parţială: 4 / 07.12.2015; Agricultură intensivă: 4 / 07.12.2015
Ownershippublic; privat
OwnerPrimăria Târgu Neamţ şi aproprietari individuali
Last record update13.11.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (sf. sec. XV)   Biserica (C1), care corespunde celui de-al doilea edificiu interceptat în anul 1975, se înscrie în rândul celor cu fundaţie de piatră şi elevaţie din lemn. De dimensiuni mari, cu o lungime de aproximativ 18 m, aceasta a funcţionat începând cu sfârşitul veacului al XV-lea şi până în prima parte a secolului al XVII-lea. Edificiul cunoaşte o compartimentare specifică ritului ortodox, cu pronaos, naos şi altar, cu precizarea că atât pronaosul, cât şi altarul prezintă un traseu poligonal. Biserica a fost abandonată undeva în prima jumătate a secolului al XVII-lea, unul dintre factori fiind şi aluviunile scurse de pe versantul la poalele căruia s-a şi ridicat construcţia (8), materialul lemnos fiind recuperat. O altă observaţie constă în faptul că din suprafeţele cercetate nu rezultă că acest edificiu ar fi suprapus altul mai vechi.
În jurul bisericii s-a dezvoltat o necropolă ce a funcţionat până în prima jumătate a veacului al XVII-lea. În totalitate au fost interceptate un număr de 17 morminte, cu un inventar sărăcăcios, dispuse pe două şi chiar trei niveluri.
 
construcţie civilă  Epoca medievală (sec. XVI)   La aproximativ 30 m est de biserică a fost interceptată o altă construcţie, notată C2. Aceasta este una de mari dimensiuni, cu lungimea de 22,20 m şi lăţimea de 8,20 m. Interiorul cunoaşte o compartimentare pluricelulară, încăperile fiind dispuse în anfiladă (de la est la vest Cam. 1, Cam. 2 şi Cam. 3). Încăperea mediană (Cam. 2) este şi cea mai mare, descriind un perimetru de 6,80 x 6,25 m, în timp ce celelalte două, de dimensiuni egale, sunt ceva mai mici de 6,25 x 6,25 m. De asemenea, a fost interceptat un gol cu ambrazură evazată realizat din cărămidă, dispus în axul central al clădirii şi care asigura trecerea din Cam. 2 în Cam. 3. În cazul trecerii din Cam. 2 în Cam. 1, din cauza faptului că şanţul nu a putut fi săpat pe axul central al edificiului, intrarea a putut fi doar anticipată prin prezenţa asizelor de cărămidă surpinse în zidărie. Se pare că încăperile au fost boltite în semicilindru, în nivelul de dezafectare găsindu-se numeroase lespezi de tuf calcaros. Accesul în interiorul clădirii se realiza, cel mai probabil, pe latura sudică a acesteia. Din păcate, pe această latură, nu s-au obţinut rezultate satisfăcătoare, zona vizată de noi fiind distrusă de numeroase intervenţii edilitare, mai noi sau mai vechi, realizate fără asistenţă arheologică. Astfel, a fost dezafectată mai bine de jumătate din latura sudică împreună cu colţul sud-vestic al clădirii.  
Cimitir  Epoca medievală (sec. XVI)      
Locuire  Epoca medievală (. XIV-XV)   Parte din edificiu (care are cod ansamblu 121064.04.02) a fost suprapus de o locuinţă de suprafaţă (C4) ce a dispus şi de un atelier de feronerie. Aceasta a funcţionat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea - începutul secolului al XVIII-lea.  
Locuire  Epoca medievală târzie (sec. XVIi-XVIII)      
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. supraveghere arheologică 2015
Name Forename Role
DIACONU Vasile 1
CEAUȘU Silviu 1
Institution Role
Complexul Muzeal Județean Neamț 1
2. supraveghere arheologică 2014
Name Forename Role
DIACONU Vasile 1
CEAUȘU Silviu 1
Institution Role
Complexul Muzeal Județean Neamț 1

Bibliography
1. Vatamanu, I, Scorțanu, Șt., Luca, G., Sondajul arheologic de la Târgu Neamţ, Materiale şi cercetări arheologice, XVII, 1993, 511-516 [Publicaţie]
2. Diaconu, Vasile, 2015 [Fişă de sit]
3. Diaconu, Vasile, 107. mun. Târgu Neamţ, jud. Neamţ, Punct: La Canton, Cronica cercetărilor arheologice din România, campania 2015, Institutul Național al Patrimoniu, 2016, 203-204, Pl. I/1-4, pl. II/1-4, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5596&d=Targu-Neamt-La-Canton-2015 [Publicaţie]