Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code158886.02
NameMovila tumulară de la Teremia Mică - La Cimitir
CountyTimiş
CommuneTeremia Mare
City/Town/VillageTeremia Mică
PlaceLa Cimitir
LandmarkMovila se află la circa 3 km NE de vatra satului, în partea din stânga drumului de legătură Nerău - Dudeştii Vechi, pe malul din stânga Pârâului Vâna Mare.
Site Classdescoperire funerară
Site Typemovilă
Last record update10.3.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Movilă de pământ  neprecizată      
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. preventivă 2017 Cercetarea s-a concentrat pe o zonă aparte a sitului arheologic, pe locul unui tumul sau promontoriu, care s-a aflat înainte de desecări pe un bot al terasei și care se întindea în albia mlăștinoasă a cursului de apă. Acest tumul/promontoriu a fost partial distrus în anul 2014 de către societatea Emiliana West Rom SRL. Aproximativ la o treime din partea nordică a tumulului/promontoriului a fost săpat un șanț de desecare pe direcția est-vest care a distrus parțial câteva morminte de înhumație. Tumulul/ promontoriul a fost nivelat, la nord de șanțul de desecare pe o adâncime mai mare și la sud pe o adâncime mai mică. În urma nivelării și a intervenției agricole cu scarificator au fost dislocate și distruse mai multe părți din schelete (mai ales la nord de șanț), câmpul fiind plin cu oseminte umane la suprafață. În cursul cercetării noastre am avut mai multe obiective, în primul rând salvarea complexelor atinse de șanțul de desecare. Descoperirile au depășit așteptările noastre inițiale, fiind identificate complexe arheologice din trei perioade istorice.
Name Forename Role
GHINDELE Robert responsabil
GAȘPAR Adriana membru
BRÂNDUȘAN Lavinia
Institution Role
Muzeul Județean Satu Mare 3

Bibliography
1. Luca, Sabin Adrian, Descoperire arheologice din Banatul Românesc, Sibiu, 2006, 247 [Publicaţie] (site record source)
2. Gindele, Robert; Gașpar, Adriana; Brândușan, Lavinia, Considerații privind salvarea vestigiilor și a informației arheologice în cazul amenajărilor funciare cu privire specială asupra cercetărilor arheologice preventive de la Teremia - La Cimitir (Campania 2017), Patrimonium Banaticum, VII, 2017, 141-153 [Publicaţie]