Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code155252.34
NameAşezarea medievală de la Timişoara - Parcul Justiţiei
CountyTimiş
CommuneMunicipiul Timişoara
City/Town/VillageTimişoara
PlaceParcul Justiţiei (Insula, Palanca Mică)
Geomorphologycâmpie
Land utilitylocuire
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
DescriptionÎn cadrul modernizării Parcului Justiţiei de la Timişoara a fost realizat un diagnostic arheologic de mici dimensiuni, care a avut ca obiectiv determinarea prezenţei sau absenţei materialelor arheologice, apariţia cărora conform suprapunerii hărţilor medievale târzii cu situaţia actuală în teren era previzibilă.
Date of discovery2015
Human riskDemolare: 4 / 07.09.2017
Ownershippublic
OwnerPrimăria Timişoara
Last record update7.9.2017
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare deschisă  Epocă medievală (sec. XVI-XVIII) otomană În perioada ocupaţiei otomane a cetăţii Timişoara (1552-1716), în locul parcului Justiţiei se afla Palanca Mică sau Insula, care forma o parte a aşezării civile situate în exteriorul cetăţii, pe un mic promontoriu mai ridicat faţă de terenul din jur inundabil, înconjurată de un braţ al Timişului Mic.
Sub adâncimea de 80-90 cm se pot identifica straturile nederanjate şi urmele suburbiei otomane. Primul strat nederanjat apare între 90-115 cm, este compact, cenuşiu-negricios, cu multă cenuşă însă fără fragmente de chirpic. Sub acest strat apare un alt strat compact, aproximativ cu aceleaşi grosime, de nisip galben. Sterilul arheologic începe de la 205-210 cm. Această situaţie nu se regăseşte în partea sudică a parcului, unde intervenţiile moderne au afectat în secolele XIX-XX situl arheologic.
 
aşezare  Epoca modernă (sec. XIX-XX) austriacă Sub stratul de pământ vegetal al parcului, până la adâncimea de 80-90 de cm se regăsesc dărâmăturile şi molozul oraşului austriac şi modern. Această situaţie nu se regăseşte în partea sudică a parcului, unde intervenţiile moderne au afectat în secolele XIX-XX situl arheologic.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. diagnostic 2015
Name Forename Role
GINDELE Robert 1
GAȘPAR Adriana
Institution Role
MJ Satu Mare 1

Bibliography
1. Gindele, Robert, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2015, Institutul Național al Patrimoniu, 2016, 230-231, Fig. 1, fig. 2, fig. 3, fig. 4, fig. 5, fig, 6 [Publicaţie] (site record source)