Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code57519.01
NameSitul Bisericii reformate Maica Domnului Tiocul de Jos
CountyCluj
CommuneCorneşti
City/Town/VillageTiocu De Jos
LandmarkLa cca 50 km de municipiul Cluj-Napoca şi la cca 2 km de tiocul de Sus, pe valea pârâului Lujerdiu, în apropierea vetrei satului pe un platou mai înalt.
Geomorphologydeal
Site Classstructură de cult/religioasă
Site Typebiserică
DescriptionBiserica reformată din Tiocu de Jos este o biserică gotică de zid, tip sală. Este situată în apropierea vetrei satului, pe un platou mai înalt situat în apropierea văii pârâului Lujerdiu. Iniţial biserică romano-catolică ridicată în sec. XV, devine în sec. XVI dioceză protestantă. Clădirea se compune dintr-o navă dreptunghiulară cu cor pătrat din piatră, o clopotniţă de lemn adosată pe latura vestică şi un foişor de lemn pe latura sudică.Acoperişul este alcătuit din câte o şarpantă în trei ape deasupra navei şi corului, învelit cu plăci de eternit
NotesStarea actuală a bisericii conservă puţine elemente constructive şi stilistice în formă iniţială. Biserica aparţine goticului matur, răspândit la aceea dată în Transilvania.
State of preservationfoarte bună / 17.01.2011
Last record update11.5.2015
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (sec. XIV-1480)   Planul bisericii este de tip sală, gotic, axul de compoziţie al planului fiind orientat pe directia E-V. La exterior biserica este înconjurată de 9 contraforţi înalţi. Ridicată La 1480, ctitoria, iniţial romano-catolică devine în sec. XVI dioceză protestantă.  
clopotniţă  Epoca medievală (sec. XIV)      
pridvor  Epoca modernă (sec. XIX)   Pridvorul intrării a fost adăugit ulterior bisericii în sec. XIX, pe peretele sudic, dar este o alipire defectuoasă, care obturează un ochi de fereastră cu ancadrament de piatră în arc acoladă, păstrat "in situ", sub cornişă. Cu ocazia alipirii pridvorului a fost demolat un contrafort de pe peretele sudic.  
clopotniţă  Epoca modernă (sec. XIX)   Clopotniţa de lemn a fost alipită construcţiei de cult în sec. al XIX-lea.  

Bibliography
1. Salontai, Sandală-Mihaela, Două biserici gotice din judeţul Cluj, Acta Musei Napocensis, 23-60, II, Istorie, Cluj Napoca, 1989-1993, 44-53 [Publicaţie] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, 2004, 920, 195-197 [Ordin MCC]