Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   55268.23
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   CJ-I-s-A-07209
Name   Necropola romană de la Turda - Dealul Cetăţii
County   Cluj
Commune   Municipiul Turda
City/Town/Village   Turda
Place   Dealul Cetăţii (Viilor, Furduluşeni, Forduló)
Landmark   Necropola se întinde pe pantele sud-estice ale Dealului Cetăţii.
Geomorphology   deal
Land utility   locuire, agricultură
Site Class   descoperire funerară
Site Type   necropolă
Last record update   12.08.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Necropolă  Epoca romană (Sec. II - III p. Chr.)    

În anul 2002 s-a descoperit un grup de morminte care aparţin, probabil, acestei necropole, din care fuseseră semnalate descoperiri prima oară la începutul secolului XX. Un drum de acces tăiat în luna mai 2002 cu buldozerul în punctul Furduluşeni a distrus un mormânt care avea printre piesele de inventar două ulcioare şi o oală de mici dimensiuni. O recunoaştere în teren în 27 iulie 2002 a identificat în taluzul estic al drumului un mormânt de incineraţie cu groapă ovală, arsă ritual. În profilul vestic al drumului a fost identificat capătul unui mormânt în sarcofag de cărămidă (cu 8 cărămizi suprapuse) într-o groapă adâncă de cca. 60 cm, de la nivelul de călcare antic. În august 2002 lărgindu-se drumul de acces s-a tăiat în profilul sudic un alt mormânt de incineraţie în groapă arsă ritual şi s-a distrus sarcofagul de cărămidă al mormântului 3. S-a mai recuperat o urnă şi două unguentaria aparţinând unui mormânt de incineraţie.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare de salvare 2002

Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca NEMETI Sorin

Bibliography
1. Nemeti, Sorin; Marcu, Felix, Studiu de fundamentare istoric, de istoria artei și arheologie referitor la planul urbanistic zonal din orașul Turda, 2021 [PUG] (site record source)
2. Crişan, I. H.; Bărbulescu, M.; Chirilă, E.; Vasiliev, V.; Winkler, I., Repertoriul arheologic al județului Cluj, Cluj-Napoca, 1992, 397-398 [Repertoriu] (site record source)
3. Lista monumentelor istorice, Monitorul Oficial - Partea I, Nr. 113 bis/15.II.2016 [Ordin MCC]
4. Nemeti, Sorin; Nemeti, Irina, Civic spaces and municipal statutes in Potaissa, S. Cociș (ed.), Archäologische Beiträge. Gedenkschrift zum Hunderten Geburtsag von K. Horedt, Cluj-Napoca, 2014, 85-98, https://www.academia.edu/42999091/S_Nemeti_I_Nemeti_Civic_spaces_and_municipal_statutes_in_Potaissa_In_S_Coci%C8%99_ed_Arch%C3%A4ologische_Beitr%C3%A4ge_Gedenkschrift_zum_Hunderten_Geburtsag_von_K_Horedt_Cluj_Napoca_2014_85_98 [Publicaţie]
 
 
Scroll