Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code139223.06
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010SM-II-m-B-05365
NameCastelul Perenyi de la Turulung
CountySatu Mare
CommuneTurulung
City/Town/VillageTurulung
Addressstr. Podului 23; str. Principală, nr. 13
LandmarkCastelul se află în loclaitatea Turulung.
Site Classstructură de cult/religioasă
Site Typecastel
NotesA avut loc o supraveghere arheologică în anul 2011 în cadrul lucrărilor de "Reabilitarea şi modernizarea Şcolii de Arte şi Meserii comuna Turulung, corp E (castelul Perényi)", beneficiarul lucrării fiind Primăria comunei Turulung. În cadrul lucărilor s-a propus consolidarea construcţiei, eliminarea umidităţii din pereţi şi restaurarea faţadelor. În acest sens, a fost prevăzut executarea de subzidiri la fundaţii în partea de SE al clădirii. Clădirea castelului este un edificiu relativ simplu, de formă rectangulară, având un portic de două nivele în partea de est, care iese din faţadă. Clădirea are trei nivele: subsol, parter şi etaj. Înfăţisarea de astăzi a clădirii se datează în ultimiile decenii ale secolului al XIX-lea, cu mici modificări ulterioare. Este probabil că părţi din clădire provin din faze anterioare, cele mai vechi datând probabil din secolul al XVIII-lea. Din lipsa cercetărilor de parament şi a cercetărilor arheologice preventive, fazele de construcţie nu pot fi distinse, nici nu poate să fie identificate sau datate porţiunile de clădiri care s-au păstrat din faze anterioare.
Ownershipstat
OwnerMinisterul Educaţiei Naţionale - Liceul "Doamna St
Last record update14.1.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Castel  Epoca medievală (sec. XIII, transf. 1848) neprecizată    
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2011
Name Forename Role
LEVENTE Szőcs Péter 1
IEGAR Diana 1
KADAS Zoltan 1
Institution Role
Muzeul Judeţean Satu Mare 1

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. III, București, 2004, p.2065, poz.287 [Ordin MCC] (site record source)
2. Szőcs, Péter Levente, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2012, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4865&d=Turulung-Satu-Mare-Castelul-Perenyi--str-Principala-nr-13-2011 [Publicaţie]