Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   141928.05
Name   Turnul roman de la Valea Leşului - Piciorul Andreichii 2
County   Sălaj
Commune   Lozna
City/Town/Village   Valea Leşului
Place   Piciorul Andreichii 2 (Faţa Prisăcii în Spate)
Landmark   Turnul se află la aproximativ 1,6 km est de localitatea Valea Leşului, pe dealul Piciorul Andreichii, la sud de localitatea Cormeniş.
Hydrographic landmark - name   Someş
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   deal
Land utility   pădure
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Description   Turnul este situat lângă vârful dealului Piciorul Andreichii, chiar pe creastă, la o altitudine suficient de mare pentru a oferi o bună perspectivă asupra unei mari porţiuni din valea Someşului. Deşi vizibilitatea sa spre sud şi sud-est era în mare parte obstrucţionată, spre vest avea legătură vizuală cu mai multe turnuri de veghe ale sistemului defensiv. Pe creastă, în apropierea turnului, se află şi un important drum de pământ în direcţia sud, care pleacă de pe valea Someşului. Probabil că traficul era controlat de acest turn.
Notes   Turnul face parte din sistemul de supraveghere şi apărare a limesului Daciei
Site Surface   0.05 ha
State of preservation   bună / 16.05.2019
Human risk   Afectare parţială: 4 / 16.05.2019
Ownership   privată
Last record update   16.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
turn de supraveghere  Epoca romană (secolele al II-lea - al III-lea p. Chr.) romană  

Turnul de veghe este extrem de bine conservat, toate elementele sale constitutive fiind clar vizibile la suprafaţă. Movila de formă circulară de 1,7 m înălţime măsoară 13 m în diametru la baza exterioară şi 6 m în vârf. Structura turnului a fost construită în tehnica opus incertum cu calcar local, legat cu mortar. La suprafaţă s-au observat şi cioburi de ceramică romană şi fragmente de chirpici, care sugerează o înălţime din lemn şi chirpici pentru turn. Şanţul din jur este clar vizibil din toate părţile. Pe partea de sud-est a fost depistată şi o posibilă intrare de 2,5 m lăţime, în timp ce pe latura de nord-est au fost documentate urmele anexelor construite şi ale amenajărilor de teren.

Structura turnului nu este afectată de nici o intervenţie ulterioară sau de distrugeri cauzate de exploatările forestiere.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2016

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca COCIȘ Horațiu
ZĂGREANU Radu

Bibliography
1. Zăgreanu, Radu; Cociș, Horațiu, 2016 [Fişă de sit] (site record source)
2. Ferenczi, István, Limes-ul Daciei. Sectorul de pe Someșul Unit. Elementele de apărare pe subsectorul Tihău - Ileanda, Acta Musei Porolissensis, XII, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, Zalău, 1988, 264, http://biblioteca-digitala.ro/reviste/Acta-Mvsei-Porolissensis/dl.asp?filename=12-Acta-Mvsei-Porolissensis-XII-1988-Zalau_255.pdf [Publicaţie]
3. Luca , Sabin Adrian; Gudea, Nicolae, Repertoriul arheologic al județului Sălaj, Sibiu, 2007, 119 [Publicaţie]
4. "LIMES. Frontiers of the Roman Empire - Dacia". Component parts, vol 1 (Nomination for inscription on the World Heritage List), 2023 [Fişă de sit]
 
Site Photos

Scroll