Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code120147.01
NameTurnul roman de la Vătava - Cetăţele
CountyMureş
CommuneVătava
City/Town/VillageVătava
PlaceCetăţele
Landmarkîn extravilanul satului Vătava, la aproximativ cinci km nord de vatra satului
Geomorphologydeal
Site Classfortificaţie
Site Typeturn
DescriptionAmplasat pe marginea unui platou, punctul oferă o bună vizibilitate asupra văilor apropiate precum şi asupra văii Mureşului, până dincolo de Brâncoveneşti şi municipiul Reghin (aflat la aprox. 35 km).
Date of discovery2011
State of preservationprecară / 26.06.2015
Last record update28.4.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Tur  Epocă romană romană Situl a fost descoperit cu ocazie efectuării unei periegheze. S-a observat o structură de pământ de formă patrulateră (aprox. 15 x 15 m) delimitată de un şanţ şi un val de pământ. Pe latura estică, şanţul a fost substituit de albia unui pârâu. Descoperirea întâmplătoare a unei monede de bronz de epocă romană a putut determina apartenenţa culturală şi cronologică a sitului. Prospecţiile geofizice au evidenţiat o zonă cu o mai mare concentrare de piatră în colţul sud-vestic al structurii. Astfel a fost trasată o secţiune de 23 x 2 m, orientată est - vest, în apropierea valului sudic şi care secţionează şanţul de apărare, valul de pe latura vestică, interiorul structurii şi se termină aproape de valul estic (delimitat în exterior de pârâul amintit mai sus).
Îndepărtarea stratului vegetal a dus la apariţia primelor fragmente ceramice care au confirmat faptul că avem de-a face cu un obiectiv roman, mai exact cu un turn fortificat.
Şanţul antic, secţionat între metrii 1,40 - 3,16 era umplut cu pietre şi bolovani de râu căzuţi din zona valului. Îndepărtarea pietrelor a scos la iveală un lut de culoare roşiatică, amestecat cu pietricele de râu şi fără material arheologic. Foarte probabil, la acest nivel am atins fundul şanţului antic. Între metrii 3,5 - 6,5, urmează panta vestică a valului de pământ plină la rândul său de acelaşi tip de pietre alunecate.
Pe muchia valului cu extindere spre interiorul incintei, mai exact între 7,80 - 9,80 m şi cu o lăţime de 1,20 m (pornind de la profilul sudic) a apărut o pată de arsură delimitată de o structură de pietriş de râu cu o lăţime de aproximativ 1 m. Materialul arheologic găsit în acest loc a fost reprezentat de o serie de fragmente ceramice de mici dimensiuni. Grosimea pământului ars era de 5 - 10 cm iar dedesubt nu se aflau decât pietre acoperite cu lut. Foarte probabil structura amintită reprezenta dărâmătura turnului propriu-zis. Acesta avea o fundaţie de pietre de râu, legată cu lut peste care se suprapunea elevaţia din lemn. Zona cu pământ şi arsură aparţinea de interiorul turnului, care se pare că a ars în momentul distrugerii. Amplasarea acestuia în interiorul incintei este destul de interesantă fiind poziţionat în colţul sud - vestic, lipit (sau extrem de apropiat) de cele două laturi ale valului.
Un alt complex arheologic, care trebuie menţionat, este cuptorul de mici dimensiuni găsit în capătul estic al secţiunii. S-au păstrat o parte a pereţilor, cu o lăţime maximă de 50 cm (la nivelul de antic de călcare), gura de alimentare orientată către nord şi camera de ardere de formă circulară, cu diametrul de 50 cm.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare sistematică 2017 În campania din anul 2017 am deschis două secțiuni și o suprafață prin care ne-am propus să identificăm elementele de fortificație în partea de nord și sud respectiv să stabilim cu exactitate dimensiunea turnului.
Name Forename Role
MAN Nicoleta
CIOATA Dan Mihai
PÉTER PÁNCZÉL Sido
KATALIN Szilamér
Institution Role
Muzeul Județean Mureș 4
2. diagnoză 2013
Name Forename Role
CIOATĂ Daniel responsabil
MAN Nicoleta
PÁNCZÉL Szilamér-Péter
BONTA Coralia-Dorina
ŐTVŐS Koppány
Institution Role
MJ Mureş

Bibliography
1. Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2013, Institutul Național al Patrimoniului, 2014 [Publicaţie] (site record source)
2. Man, Nicoleta, 73. Vătava, jud. Mureș - Punct: Cetățele, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2017, Institutul Național al Patrimoniu, Bucureşti, 2018, 151, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5966&d=Vatava-Mures-Cetatele-2017 [Publicaţie]