Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   151914.11
Name   Situl arheologic de la Videle - VID 009
County   Teleorman
Commune   Oraş Videle
City/Town/Village   Videle
Place   VID 009
Landmark   Aşezarea se află pe malul stâng al Milcovăţului, la cca. 630 m vest de podul de peste Milcovăţ de pe DC 13 (la intrarea în satul Coşoaia), 980 m sud-vest de colţul de sud al pădurii Zăvestreni şi 1,7 km nord-vest de biserica din Coşoaia.
Hydrographic landmark - name   Milcovăţ
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   deal
Land utility   agricultură
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Site Surface   500x125 m
Ownership   privat
Last record update   17.02.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Hallstatt neprecizată      
aşezare  La Tène târziu (sec. II-III p. Chr.) Chilia - Militari  

A fost descoperită ceramică lucrată la roată cu următoarele forme: castroane din pastă gri, arsă reducător, cu fund inelar mai mult sau mai puţin pronunţat, cu buza rotunjită, uneori lăţită şi evazată, un castron bitronconic cu buza lăţită, decorat prim lustruire cu linii paralele, dispuse în reţea, oale-borcan cu buza rotunjită sau unghiulară, uşor evazată, vase cu două torţi, fragmente ceramice de import – fragmente de amforă, probabil şi de la alte tipuri de vase (forme incerte), unele angobate cu angobe de nuanţe diverse (brun, maroniu-roşcat, roşu-cărămiziu, alb-crem, alb-gălbui); ceramică lucrată la mână – vase de provizii, cu buza evazată, rotunjită sau teşită, unele decorate cu brâu alveolat. Alte materiale: fragmente masive de vatră, fragment de fusaiolă, fragment de cute şi de zdrobitor-frecător de gresie, percutor de cuarţit, fragmente dintr-o piatră de ascuţi, din şist verde, un ascuţitor din cărămidă, aşchii, fragment de lamă şi răzuitor din silex, zgură metalică feroasă, un fragment dintr-un ciocan de fierărie, un fragment de lamă de cuţit de fier.

 
aşezare  Epoca medievală (sec. VIII-X p. Chr.) Dridu      
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2016

Muzeul Județean Teleorman MIREA Pavel
TORCICĂ Ion

Bibliography
1. Mirea, Pavel; Torcică, Ion; Olaru, Claudiu, Studiu arheologic și istoric aferent P.U.G. - ului orașului Videle, județul Teleorman, Alexandria, 2016 [Studiu istoric pug] (site record source)
2. Mirea, Pavel; Torcică, Ion, Repertoriul siturilor arheologice şi al descoperirilor izolate de pe teritoriul orașului Videle, 2022, 6 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll