Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   151139.02
Name   Fortificaţia de la Volovăţ - Porcăreţ
County   Suceava
Commune   Volovăţ
City/Town/Village   Volovăţ
Place   Porcăreţ
Landmark   pe Dealul Arşiţa, la ieşirea spre satul Marginea
Hydrographic landmark - name   Volovăţ
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   deal
Site Class   fortificaţie
Site Type   fortificaţie
Notes   Exista şi posibilitatea ca el să dateze de la mijlocul secolului al XIV-lea, în acest loc putând fi deci prima fortificaţie a Moldovei medievale, în curs de constituire, loc de refugiu pentru legendarul „descălecător” Dragoş şi apropiaţii săi. În această ordine de idei, trebuie subliniat faptul că această speranţă este alimentată în primul rând de distanţa deosebit de mică, de circa trei kilometri, dintre fortificaţie şi zona centrală a satului Volovăţ, acolo unde ştim tradiţional că Dragoş îşi ridicase biserica sa din lemn (probabil de reşedinţă nobiliară), ulterior mutată din porunca lui Ştefan cel Mare la Putna, unde există şi astăzi.
Last record update   09.04.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Fortificaţie  Epoca medievală (sec. XV)    

S-a surprins urmele fostei palisade sub forma unor aglomerări de cărbune, şi lut ars. În peretele său sudic s-a observat o lentilă destul de groasă de lut ars la cărămiziu, dar şi grupări de cărbune, provenind prin fracturare de-a lungul timpului, din bucăţi mai mari de la grinzi din lemn de răşinoase.
S-a descoperit şi o groapă dublă de stâlpi, plină cu cărbuni, incendierea palisadei ducând la arderea întregii structuri lemnoase, chiar şi parţial a lemnului lor, ce se afla îngropat la mai mică adâncime.


 

Bibliography
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. III, București, 2004, p.2154, poz.118 [Ordin MCC] (site record source)
3. Andronic, Mugur, Punct: Porcăreţ, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2012, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2013, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5007&d=Marginea-Suceava-Porcaret-2012 [Publicaţie]
 
 
Scroll