Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   27132.04
Nume   Situl arheologic de la Margine - Valea Tăniei
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Abram
Localitate   Margine
Punct   Valea Tăniei
Punct alte denumiri   La Ţarină
Reper   Situl se întinde pe terasa naturală a unui torent, Valea Tăniei, afluent al Barcăului, pe o orientare nord-vest-sud-est, km 19,600 al autostrăzii Transilvania.
Reper hidrografic - nume   Valea Tăniei
Reper hidrografic - tip   pârâu
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   În cele 118 secţiuni şi casetele aferente au fost cercetate complexe diferite ca natură specifice unei aşezări barbare din preajma frontierei provinciei Dacia, datând din secolele II-III p. Chr. Între acestea se remarcă 10 locuinţe adâncite de forme rotunjite sau rectangulare, anexe gospodăreşti, puţine gropi de provizii, gropi cu pereţii arşi, fântâni. Complexele de suprafaţă constau în aliniamente de câte două, trei, eventual patru siruri de stâlpi care închideau perimetre aproape rectangulare cu laturile de 3 sau 4 m sau chiar de dimensiuni mari, uneori cu laturi de peste 10 m.
Data ultimei modificări a fişei   01.02.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca romană (sec. II-III) Przeworsk  

Ceramica este cel mai frecvent material descoperit în sit. Ea a fost lucrată la roată şi cu mâna în mediul local sau cel provincial. Piesele din metal sunt puţine dar o fibulă cu picior întors pe dedesubt datează aşezarea de la sfârşitul secolului II p. Chr. până la mijlocul celui următor. Prin săpăturile preventive executate au fost reperate toate vestigiile importante care configurează imaginea unei aşezări rurale aparţinând purtătorilor culturii Przeworsk şi unei populaţii de origine dacică care cunosc un amplu proces de aculturaţie materială, aşa cum rezultă din materialul arheologic descoperit. Prin importarea masivă a ceramicii romane de uz comun, ori pentru servirea mesei, uneori ştampilată, apoi prin prelucrarea locală a ceramicii lucrate la roată, precum şi prin evoluţia unor forme ceramice lucrate cu mâna spre o hibridizare şi uniformitate se poate desprinde concluzia că din punct de vedere material în aşezare evoluţia a fost spre o nivelare culturală treptată. Impulsul pare să fi venit dinspre relaţiile comerciale cu provincia şi, eventual, din evoluţia socio-politică a relaţiilor cu romanii.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2006

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea BULZAN Sorin
DUMITRAŞCU Sever
2. periegheză 2004

Universitatea Oradea ARDELEAN Laura
GOMAN Lucian
GOMAN Mihaela
SFRENGEU Florin
Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea BULZAN Sorin
DUMITRAŞCU Sever

Bibliografie
1. Dumitraşcu, Sever, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2006, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2007, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3705 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Dumitraşcu, Sever, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2004, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2005, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3170 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Studiu istoric privind siturile arheologice din teritoriul comunei Abram, 2016 [Studiu istoric PUG]
 
Fotografii sit

Scroll