Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   65351.59
Name   Poarta Brăilei şi Buzăului de la Târgovişte
County   Dâmboviţa
Commune   Municipiul Târgovişte
City/Town/Village   Târgovişte
Address   Str. Calea Bucureştilor, nr. 1
Place   Poarta Brăilei şi Buzăului
Landmark   Situl se află în apropierea Tribunalului Judeţan Dâmboviţa
Hydrographic landmark - name   Ialomiţa
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Last record update   12.10.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Poartă  Epoca medievală (sec. XVII) neprecizată  

Fundaţiile porţii de sud a fortificaţiei ridicată de Matei Basarab, descoperite pe traseul iniţial al Căii Domneşti. Astăzi reconstituită. În anul 1988, excavaţiile executate în sudul oraşului pentru efectuarea unui pasaj subteran au scos la lumină fundaţiile porţii, parte a sistemului de apărare cunoscut sub numele de “Şanţul şi valul cetăţii”, ridicat de Matei Basarab în jurul anului 1645. Cercetările întreprinse de arheologii Petru Diaconescu şi Tiberiu Muscă, împreună cu arhitectul Corneliu Ionescu au permis marcarea în plan a fortificaţiilor, peste care, în 1990, s-a ridicat o replică a porţii, cu un grad variabil de autencitate faţă de original. Turnul porţii prezenta o formă aproape pătrată respectiv 7,10 m în axul drumului şi 6,97 m pe axul opus. Subsolul porţii iniţial era gol zidurile păstrându-se pe o înălţime variind între 2 şi 3 m, fiind folosit pentru o ,,cameră capcană” care dubla practic şanţul, pentru îngreunarea accesului din exterior.
Grosimea zidurilor variază între 1,30 m pe laturile de Nord, Est şi Vest iar spre Sud de numai 0,65 m. Spre Nord, respectiv spre oraş drumul (Calea domnească) era flancat de două parapete de sprijin din zidărie cu lungimea de 7,3 m iar lăţimea de 1,3 m (sau identificat numai fundaţiile). Rolul lor era de a proteja accesul de o eventuală prăbuşire a valului care spre Nord depăşea lăţimea turnului de poartă.
În faţa turnului spre Sud era poziţionată culeea podului mobil care pentru un sprijin în plus prezenta şi pinteni la exterior. Şanţul care se continua între turn şi culee prezenta baza la - 0,3 m faşă de cota actuală a terenului. Spre Est la 5 m de turn şanţul se lăţeşte dublându-se la 5,5 m iar adâncimea scade cu aproape 1 m (planşa 65).
Se observă şi în această zonă că dezafectarea construcţiei este târzie (confirmată de nivelele de umplere). Poarta a fost folosită tot până spre mijlocul secolului al XIX-lea (după Diaconescu, 2009, p. 81).

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. neprecizat 1988

* MUSCA T.
* DIACONESCU P.
* IONESCU C.
Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" din Târgoviște * *

Bibliography
1. Cercetarea arheologică a habitatului urban târgoviştean, Valahica, XX, Târgovişte, 2007, 197 [Publicaţie] (site record source)
2. Olteanu, Gheorghe; Cârstina, Ovidiu, Căprăroiu, Denis, Repertoriul Arheologic al județului Dâmbovița, II (N-V), Ceteatea de Scaun, Târgoviște, 2003, 75, p. 86 [Repertoriu arheologic]
3. Lazarovici, Gh.; Drașovean, Fl.; Maxim, Zoia, Cronica Cercetărilor Aheologice din România. Campania 1983-1992, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, 1993, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=695&d=Targoviste-Dambovita-Ansamblul-Stelea-Banca-Agricola-Str-M-Bravu-nr-3-Chindia-Poarta-Buzaului-Suseni-1983--1992 [Publicaţie]
4. Năstase, Mihai Claudiu, Fișă analitică de inventariere "Poarta Brăilei şi Buzăului de la Târgovişte", Târgoviște, 2020 [Fişă de sit]
 
 
Scroll