Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.49
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   B-II-a-B-19387
Name   Situl arheologic de la Bucureşti - Biserica Cărămidarii de Jos (Sfântul Trifon)
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Address   Str. Piscului nr. 3, sector 4
Landmark   Situl se află în partea de SV a oraşului Bucureşti, pe malul drept al Dâmboviţei, în vechea mahala Cărămidarii de Jos, actualul cartier Tineretului.
Hydrographic landmark - name   Dâmboviţa
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   structură de cult; descoperire funerară
Site Type   edificiu religios; necropolă
Description   Cercetările arheologice din anul 2000 au condus la identificarea unei biserici mai vechi decât cea existentă azi, cu fundaţii de cărămidă, dar şi a mai multor morminte de înhumaţie Pe baza inventarului funerar, cimitirul a fost încadrat în prima jumătate a secolului XIX, iar biserica în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Din această perioadă datează un tezaur descoperit în anul 1980 şi compus din 1373 de monede din argint, turceşti, emise între anii 1730 şi 1839.
Last record update   07.07.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (Sec. XVIII)    

O biserică de lemn construită în anul 1711 era atestată ca fiind adusă în acest loc de la Slobozia la 1744. Biserica din lemn se presupune că a existat până la 1854, când a fost demontată şi mutată, pe locul ei fiind construită biserica actuală. Cercetările arheologice au evidenţiat că că actuala biserică nu a fost ridicată peste cea veche, ci alături de ea, spre sud, iar fundaţiile bisericii vechi erau din cărămidă.

 
Necropolă de inhumaţie  Epoca modernă (Sec. XIX)    

Între fundaţiile bisericii de secol XVIII a fost descoperit un cavou central dublu, iar în exteriorul bisericii a fost descoperită o necropolă cu înmormântări de secol XIX.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2000

Muzeul Municipiului Bucureşti MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe

Bibliography
1. Mănucu Adameşteanu, Gheorghe, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2000, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2001, 48-49, nr. 32, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1021 [Publicaţie] (site record source)
2. Moței, Raluca, Fișa de sit Ansamblul Bisericii Cărămidarii de Jos, Studiu arheologic. Teritoriul administrativ al Sectorului 4. Zona de Nord, 2019 [PUG]
3. Stoicescu, Nicolae, Repertoriul bibliografic al monumentelor feudale din Bucureşti, Basilica, București, 2017, 274 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll