Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   27132.04
Name   Situl arheologic de la Margine - Valea Tăniei
County   Bihor
Commune   Abram
City/Town/Village   Margine
Place   Valea Tăniei
Place, other names   La Ţarină
Landmark   Situl se întinde pe terasa naturală a unui torent, Valea Tăniei, afluent al Barcăului, pe o orientare nord-vest-sud-est, km 19,600 al autostrăzii Transilvania.
Hydrographic landmark - name   Valea Tăniei
Hydrographic landmark - type   pârâu
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   În cele 118 secţiuni şi casetele aferente au fost cercetate complexe diferite ca natură specifice unei aşezări barbare din preajma frontierei provinciei Dacia, datând din secolele II-III p. Chr. Între acestea se remarcă 10 locuinţe adâncite de forme rotunjite sau rectangulare, anexe gospodăreşti, puţine gropi de provizii, gropi cu pereţii arşi, fântâni. Complexele de suprafaţă constau în aliniamente de câte două, trei, eventual patru siruri de stâlpi care închideau perimetre aproape rectangulare cu laturile de 3 sau 4 m sau chiar de dimensiuni mari, uneori cu laturi de peste 10 m.
Last record update   01.02.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Epoca romană (sec. II-III) Przeworsk  

Ceramica este cel mai frecvent material descoperit în sit. Ea a fost lucrată la roată şi cu mâna în mediul local sau cel provincial. Piesele din metal sunt puţine dar o fibulă cu picior întors pe dedesubt datează aşezarea de la sfârşitul secolului II p. Chr. până la mijlocul celui următor. Prin săpăturile preventive executate au fost reperate toate vestigiile importante care configurează imaginea unei aşezări rurale aparţinând purtătorilor culturii Przeworsk şi unei populaţii de origine dacică care cunosc un amplu proces de aculturaţie materială, aşa cum rezultă din materialul arheologic descoperit. Prin importarea masivă a ceramicii romane de uz comun, ori pentru servirea mesei, uneori ştampilată, apoi prin prelucrarea locală a ceramicii lucrate la roată, precum şi prin evoluţia unor forme ceramice lucrate cu mâna spre o hibridizare şi uniformitate se poate desprinde concluzia că din punct de vedere material în aşezare evoluţia a fost spre o nivelare culturală treptată. Impulsul pare să fi venit dinspre relaţiile comerciale cu provincia şi, eventual, din evoluţia socio-politică a relaţiilor cu romanii.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2006

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea BULZAN Sorin
DUMITRAŞCU Sever
2. periegheză 2004

Universitatea Oradea ARDELEAN Laura
GOMAN Lucian
GOMAN Mihaela
SFRENGEU Florin
Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea BULZAN Sorin
DUMITRAŞCU Sever

Bibliography
1. Dumitraşcu, Sever, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2006, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2007, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3705 [Publicaţie] (site record source)
2. Dumitraşcu, Sever, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2004, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2005, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3170 [Publicaţie] (site record source)
3. Studiu istoric privind siturile arheologice din teritoriul comunei Abram, 2016 [Studiu istoric PUG]
 
Site Photos

Scroll