Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   127590.02
Name   Situl arheologic de la Milcovu din Deal - Drumul Expres Craiova - Piteşti km 47+940 - 48+240
County   Olt
Commune   Milcov
City/Town/Village   Milcovu Din Deal
Address   DX 12 km 48
Landmark   Situl se află în partea de nord a localităţii, pe terasa stângă a râului Milcov, la cca 150 de metri vest de şoseaua Slatina - Milcov.
Hydrographic landmark - name   Milcov
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   terasă
Land utility   drum
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   În urma cercetărilor arheologice preventive efectuate între km. 47+940 - km 48+240 – Situl 3, Milcovu din Deal, au fost cercetate vestigii datând din perioada neolitică mijlocie şi până in evul mediu târziu. Majoritatea complexelor constau în gropi, locuinţe şi cuptoare, având un grad variat de conservare. Suprapunerile de complexe din locuirea neolitică de tip Dudeşti, precum şi analiza preliminară a ceramicii sugerează două etape de locuire din această perioadă. Acestea vor putea fi puse mai clar în evidenţă ca urmare a analizării probelor osteologice trimise pentru datare cu radiocarbon. Industria materiilor dure animale este foarte slab reprezentată (câteva piese), lucru cauzat în parte şi de aciditatea solului; în schimb industriile litice cioplită (silex) şi şlefuită sunt foarte bine reprezentate (cel puţin patru surse diferite de materie primă, piese finite, microlite, aşchii, etc.), dar şi multe râşniţe, topoare şlefuite, etc. O supriză plăcută a constituit-o numărul mare de figurine antropomorfe şi zoomorfe (circa 100 de piese), dar şi fragemente de “altăraşe”. Toate aceste date ne duc la concluzia că la Milcovu din Deal avem cea mai mare aşezare de tip Dudeşti cercetată până în prezent în România. Din totalul de 265 de complexe cercetate, 233 dintre acestea aparţineu culturii Dudeşti. Locuirea de epoca bronzului a fost foarte puţin prezentă în aria sitului fiind documentate câteva complexe în partea de est. Din cercetările de teren şi din informaţiile culese în cadrul diagnosticului arheologic din 2019, locuirea de epoca bronzului se concentra în afara amprizei, undeva după km. 48+240. Locuirea de tip Chilia – Militari (sec II – III) se caracterizează prin locuinţe adâncite specifice (rectangulare cu colţurile rotunjite), dar şi diverse tipuri de gropi, unele în formă de clepsidră şi de adâncimi destul de mari (până la 2 m). Locuirea de tip Chilia-Militari s-a concentrat în partea de vest a Sitului 3, din complexe fiind recuperată ceramica specifică (cenuşie, la roată, cu mult nisip, dar şi lucrată cu mâna, mai grosieră). O descoperire interesantă a consituit-o o toartă de vas zoomorfă, dar şi trei câini depuşi într-o groapă aparţinând acestui orizont. Locuirea medievală târzie se concentrează în partea de vest a sitului fiind alcătuită dintr-un bordei cu cuptor de cărămidă, un cuptor cu vatra din cărămizi, dar şi câteva gropi - una dintre ele cu animale (capre sau oi) depuse întregi. Indiciile recuperate din aceste complexe indică secolele XVII-XVIII. În ceea ce priveşte stratigrafia generală a sitului s-au observat următoarele niveluri:
- 0 – 0,25 m: strat vegetal
- 0,25 - 0,6 m: nivel de locuire neolitic (cultura Dudeşti), din care pornesc complexele aferente
- 0,6 – 1 m: loess galben (steril)
În partea de vest a sitului unde sunt majoritatea complexelor de tip Chilia – Militari (plus câteva complexe medievale târzii), nivelul neolitic este foarte subţire sau foarte greu sesizabil. Nivelul de locuire Chilia – Militari, nu a depăşit 0,2 m grosime.
Notes   Perimetrul delimitat prin poligon reprezintă suprafaţa cercetată prin săpături arheologice preventive în ianuarie - aprilie 2020 şi eliberată de sarcină arheologică.
Discoverer   Dragoş Măndescu, Marius Păduraru, Ion Dumitrescu, Andi Ion Piţigoi
Date of discovery   2019
Site Surface   1,4 ha
Ownership   publică
Last record update   08.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare civilă  Neolitic dezvoltat Dudeşti  

Au fost identificate două etape de locuire. Cercetarea preventivă din 2020 a dus la descoperirea a 233 de complexe arheologice constând în locuinţe de suprafaţă, locuinţe adâncite, inclusiv locuinţe cu vetre, gropi cu depuneri de vase, gropi de par şi gropi cu resturi menajere.

 
aşezare  Epoca bronzului neprecizată  

Au fost identificate două gropi cu resturi menajere datând din epoca bronzului. Diagnosticul arheologic din 2019 a evidenţiat faptul că locuirea din epoca bronzului se concentra în afara amprizei, undeva după km 48+240. Complexele cercetate în 2020 se află în partea de est a sitului.

 
aşezare civilă  Epoca romană (secolele II - III p. Chr.) Chilia - Militari  

Au fost cercetate 20 de complexe constând în 2 locuinţe adâncite specifice (rectangulare cu colţurile rotunjite), 1 cuptor, o groapă de provizii şi gropi cu resturi menajere.

 
aşezare civilă  Epoca medievală târzie (secolele XVII - XVIII) românească  

A fost cercetat un bordei cu cuptor de cărămidă, un cuptor cu vatră din cărămizi dar şi câteva gropi, una dintre ele cu animale (capre sau oi) depuse întregi.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2020

Cercetarea s-a efectuat în baza autorizaţiilor de cercetare preventivă 27-21.01.2020 şi 172-1.04.2020 eliberate de Ministerul Culturii - Direcţia Patrimoniu Cultural. În zona sitului 3 de pe traseul Drumului Expres Craiova - Piteşti, km 47+940 - 48+240 a fost cercetată o suprafață de 10000 de metri pătrați, fiind documentat un număr de 265 de complexe aparținând neoliticului dezvoltat, epocii bronzului, epocii romane și evului mediu târziu. Pentru decopertarea suprafeţei Sitului 3 s-a folosit un utilaj mecanic (buldoexcavator cu lamă de taluz), complexele arheologice fiind identificabile între cotele -0,50 şi 0,90 m (adâncimea medie fiind de circa -0,70 m). Toate complexele au fost fotografiate şi desenate (Sc. 1/20 şi 1/50) în plan şi profil, au fost ridicate topografic în Sistemul Stereo 70, cea mai mare parte a acestora fiind atribuite cronologic şi cultural încă din timpul săpăturii arheologice.

Muzeul Judeţean Argeş - Piteşti * *
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" Bucureşti ŞTEFAN Cristian Eduard
SC Banat Archaeosave SRL COLŢEANU Petre Ionuţ
GHEORGHE Oana
DROB Sebastian
LĂZĂRICĂ Claudiu
SAVA Mădălina
2. diagnoză 2019

Situl a fost reperat în urma acestui diagnostic intruziv efectuat pe traseul drumului expres Craiova – Pitești (Situl nr. 3, tronsonul 2, lotul 2, km 48+050-48+250).

Muzeul Judeţean Argeş - Piteşti MĂNDESCU Dragoș
COLȚEANU Petre
PIȚIGOI Andi Ioan
DUMITRESCU Ion

Bibliography
1. Ștefan, Cristian Eduard; Colțeanu, Petre Ionuț; Gheorghe, Oana; Drob, Sebastian, Raport final de cercetare arheologică preventivă: Drumul Expres Craiova - Pitești, Sit 3, Milcovu din Deal, com. Milcov, jud. Olt, km 47+940 - 48+240, București, 2020, 383 p [Publicaţie] (site record source)
2. Măndescu, Dragoș; Dumitrescu, Ion; Păduraru, Marius, Raport de evaluare de teren (diagnostic arheologic intruziv) pentru traseul Drumului Expres Craiova - Pitești, Tronsonul II, Lotul 1 (km 17+700 - 36+200) și Lotul 2 (km 36+200 - 57+550), Pitești, 2019, 32, Anexa IV [Publicaţie] (site record source)
3. Ștefan, Cristian Eduard, Cercetări Interdisciplinare în așezarea neolitică de la Milcovu din Deal (jud. Olt, România), Cetatea de Scaun, Târgovișțe, 2021 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll