Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   155369.02
Name   Cetatea de la Lugoj - Cetatea Veche
County   Timiş
Commune   Municipiul Lugoj
City/Town/Village   Lugoj
Place   Cetatea Veche
Landmark   Cetatea se află pe malul din dreapta a râului Timiş, în unghiul pe care acesta îl formează cu şoseaua naţională Lugoj – Timişoara.
Hydrographic landmark - name   Timiş
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   deal
Land utility   locuire
Site Class   locuire
Site Type   aşezare civilă
Description   Conform hărţii realizate de F. Marsigli, în anul 1697, cetatea se află în perimetrul format de strada Huniade, str. "20 Decembrie" şi str. Cetatea-Veche.
Notes   Vestigiile zidurilor cetăţii mai erau încă vizibile în albia Timişului până spre sfârşitul secolului trecut, iar vechiul cartier din spatele Judecătoriei a păstrat până în zilele noastre numele de Cetatea-Veche.
Ownership   privat
Last record update   21.07.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Cetate  Epoca medievală dezvoltată (sec. XV-XVII) neprecizată sec. al XIV-lea (1334) 

Deşi numele cetăţii apare menţionat abia în sec. al XIV-lea (1334), este de presupus, că prima etapă a existenţei sale datează dintr-o epocă anterioară, în secolul al X-lea. Există în această privinţă referiri în cronica latino-maghiară a lui Anonymus - notar al regelui Bela al III-lea relativ la existenţa unei cetăţi de pământ pe râul Timiş.
Cetatea a fost reconstruită în secolul XV, din piatră şi a rezistat multor atacuri turceşti, fiind ocupată abia în anul 1658 la mai bine de un secol după înfiinţarea paşalâcului Timişoarei.
Sfârşitul existenţei cetăţii, se plasează în jurul anului 1700, imediat după pacea de la Karlowitz, când a fost distrusă intenţionat, conform înţelegerii survenite între turci şi austrieci.

 
 
Research
 
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. sondaj 1994

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj MOROZ Maria
2. sondaj 1992-1993

Sondajul a fost efectuat pe latura dreaptă a străzii Huniade, str. "20 Decembrie" şi str. Cetatea-Veche.

     
3. sondaj 1987

Sondajul a fost efectuat în perimetrul fundaţiei unui bloc situat la colţul dintre str. Huniade şi str. "20 Decembrie" la nr. 33

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj * *

Bibliography
1. Moroz, Maria, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1994, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1995, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=150 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll