Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   159669.02
Name   Aşezarea romană rurală de la Babadag - Vicus Novus (Babadag 12)
County   Tulcea
Commune   Oraş Babadag
City/Town/Village   Babadag
Place   Vicus Nov(us)
Landmark   Aşezarea se află cca. 500 m sud-vest de oraş, în perimetrul delimitat de DN 22 şi şoseaua spre Slava Rusă.
Hydrographic landmark - name   Tabana
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   deal
Land utility   agricultură
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Din punct de vedere topografic, aşezarea se află situată pe două planuri distincte: un platou cu frontul estic lung de cca. 200 m şi cel nordic de 190 m, delimitate de restul câmpului prin râpe adânci de cca. 2-5 m; o zonă de deal deschisă, cu pante line şi numeroase urme de edificii care se întind pe o suprafaţă de 600 m de-a lungul şoselei Babadag - Două Cantoane şi pe aproximativ 800 m în lungul şoselei Babadag - Slava Rusă, inclusiv în profunzimea terenului.
Notes   La sfârşitul sec. XIX, în zona oraşului a fost descoperit un altar votiv dedicat lui Jupiter Optimus Maximus pentru sănătatea împăratului Marcus Aurelius, în care este menţionat un vicus Nov ... Inscripţia a suscitat discuţii atât în ceea ce priveşte întregirea acestui toponim (Novus sau Noviodunun), cât şi localizarea acestuia (cei mai mulţi specialişti plasându-l la Babadag sau la Enisala)
Site Surface   40 ha
State of preservation   precară / 08.12.2023
Human risk   Demolare: 4 / 08.12.2023; Afectare parţială: 4 / 08.12.2023; Vandalism: 4 / 08.12.2023; Furturi: 4 / 08.12.2023
Ownership   public şi privat
Last record update   14.12.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Vicus  Epoca romană (sec. II - IV p. Chr.)    

În zonă au fost realizate numeroase cercetări de suprafaţă. Pe o suprafaţă de 40 ha au fost identificate mai multe nuclee de locuire şi materiale arheologice (pietre fasonate, ţigle, olane, fragmente de vase ceramice) datate în sec. II-IV p. Chr. La acestea se adaugă peste 300 de monede provenite, cu certitudine, din aşezarea în discuţie, ce se găsesc în colecţiile ICEM Tulcea; până în prezent a fost publicat doar un prim lot, ce conţine 23 de piese încadrate cronologic între domniile împăraţilor Tiberius şi Valens, la care se adaugă una de la Mauricius Tiberius.
După spusele localnicilor, în zonă au fost descoperite, în urma lucrărilor agricole, şi morminte de inhumaţie, unele dintre acestea fiind amenajate în sarcofage din calcar.
În toamna anului 2009 G. Nuţu a realizat cinci mici sondaje în zona de SV a aşezării, sondaje în care au fost descoperite fragmente ceramice datate în sec. II-IV p. Chr. Alte piese arheologice au fost recuperate din zona celor opt nuclee de locuire (edificii) identificate. Au fost descoperite amfore nord-pontice Zeest 84-85 şi Zeest 77 pentru peşte, egeene LR 2 pentru ulei, amfore de masă vest-pontice, veselă de bucătărie şi de băut de factură locală, un dolium, o greutate pentru plasă de pescuit, patru vase din sticlă şi un cercel din bronz.
Caracteristicile acestei aşezări ne îndreptăţesc să afirmăm că avem de-a face cu un vicus ce a evoluat din sec. II până la sfârşitul domniei lui Valens.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2009

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea TOPOLEANU Florin George
NUŢU George

Bibliography
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
2. Ocheşanu, Radu, Câteva descoperiri de denari romani republicani din Scythia Minor, Pontica, XIX, Constanţa, 1986, p. 82 [Publicaţie] (site record source)
3. Topoleanu, Florin, Babadag | Judeţ: Tulcea | Punct: proprietatea Secuianu | Anul: 2009, Cronica cercatărilor aheologice din România, Campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4412&d=Babadag-Tulcea-proprietatea-Secuianu-2009 [Publicaţie] (site record source)
4. Paraschiv, Dorel, 2016 [Fişă de sit]
 
 
Scroll