Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   58320.01
Name   Situl arheologic de la Luna - Tarlaua nr. 1
County   Cluj
Commune   Luna
City/Town/Village   Luna
Place   Tarlaua nr. 1
Landmark   Terenul supus investigaţiei arheologice se află situat în imediata apropiere a sitului arheologic de la Luna – Nod Rutier
Geomorphology   podiş
Land utility   drum
Site Class   locuire; descoperire funerară
Site Type   aşezare; necropolă
Description   Au fost identificate un umăr de 8 complexe: unul aparţine epocii preistorice iar 7 datează din epoca migraţiilor.
Notes   Situl arheologic a fost identificat cu ocazia lucrărilor de construire a unui tronson din Autostrada Transilvania.
Date of discovery   2009
State of preservation   medie / 06.04.2016
Human risk   Demolare: 5 / 06.04.2016
Last record update   06.04.2016
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Locuire  Preistorie        
Locuinţă  Epoca migraţiilor (sec. VIII-X)    

Locuinţele (CX 6, CX 7) aveau forme patrulatere cu colţurile rotunjite. Erau uşor adâncite în pământ, suprafaţa locuibilă fiind 7 - 8 mp. Una dintre locuinţe era prevăzută cu instalaţie de foc, aceasta fiind amenajat în colţul nordic. Cantitatea redusă al materialului arheologic recoltat din aceste complexe ne indică faptul că locuinţele au fost golite înainte să fie părăsite. Gropile (CX4, CX5) săpate iniţial pentru depozitarea alimentelor, conţineau şi mai puţine materiale arheologice. Ele nu au fost refolosite ca şi gropi de menaj, cum se întâmplă în cele mai multe cazuri. Foarte probabil că erau contemporane cu locuinţele descoperite la numai câţiva metrii. Analiza preliminară al materialului arheogic datează locuirea între secolele VIII–X.

 
Necropoă de înhumaţie  Epoca migraţiilor avară  

Au fost descoperite două morminte de incineraţie. Cele două morminte (CX 1, CX2) erau orientate V-E şi au fost săpate aproximativ la aceeaşi adâncime. Urme referitoare la prezenţa sicriului nu au fost observate şi nu aveau depuse nici obiecte de inventar. Trupurile au fost aşezate pe spate, cu capul orientat spre V, picioarele şi mâinile fiind întinse. Lipsa materialului arheologic împiedică datarea precisă a mormintelor. Prin ritul şi ritualul funerar practicat, mormintele prezintă legături strânse cu necropola de epoca avară, situată în apropiere, la Nodul Rutier. Luând în considerare şi distanţa relativ mică faţă de sit, cele două morminte descoperite, pot să reprezinte limita estică a necropolei.

Nu se pot exclude nici alte datări, având în vedere că astfel de morminte se găsesc şi în alte epoci, mai ales pe parcursul evului mediu.

 
Mormânt de inhumaţie  Epoca bronzului târziu Wietenberg / IV  

Mormântul de înhumaţie (CX3) a fost sesizat, clar, la 1,25 m adâncime faţă de nivelul actual. S-a conturat ca o pată de culoare galbenă în amestec cu pământ de culoare negru – maroniu. În plan, are formă dreptunghiulară, cu colţurile rotunjite. Mormântul este orientat Est – Vest şi are dimensiunile de 1, 90 x 1, 40 m. Adâncimea maximă a gropii este de 1,35 m. Mormântul a fost săpat în stratul de lut galben, fiind umplut cu pământul rezultat în urma săpării gropii. Scheletul este destul de bine păstrat, fiind depus în poziţie chircită. Trebuie menţionat că o parte din schelet nu se afla depus în poziţie anatomică (respectiv craniul şi coastele). Ca şi obiect de inventar a avut depus un vas, poziţia acestuia fiind cu gura în jos. Alte obiecte de inventar nu au fost semnalate. Pe baza vasului depus, atribuim mormântul epocii bronzului târziu, respectiv fazei a IV – a a culturii Wietenberg.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2014

* COVRIG Cosmin
* LUKÁCS Erzsébet
* PIROSKA Eszter
* POP Anca
* PETKES Melánia
* TECAR Monica Voichiţa
* NAGY Szabolcs
MNIT * *
UBB Cluj * *

Bibliography
1. Tecar, Monica Voichița, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniu, 2015, 216, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5440&d=Luna-Cluj-Tarlaua-nr-1-2014 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll