Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.149
Name   Situl arheologic de la Bucureşti Centrul Istoric - Str. Lipscani, sectorul dintre Calea Victoriei şi str. Eugeniu Carada
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Landmark   Situl cuprinde cercetările efectuate pe strada Lipscani, în sectorul dintre Calea Victoriei şi strada Eugeniu Carada.
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Cercetările arheologice preventive din anul 2007-2008 s-au desfăşurat în cadrul Proiectului de Reabilitare Străzi şi Utilităţi Zona Pilot Centrul Istoric Bucureşti. Pe partea dreaptă a străzii, la nr. 12, săpăturile arheologice au dus la descoperirea unei porţiuni importante din latura nordică a hanului Zlătari, a unei case din sec. XVII, a unei locuinţe de chirpic medievale, iar pe partea stângă a străzii Lipscani, a unor fundaţii de clădiri din sec. XIX.
Last record update   11.10.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Han  Epoca medievală târzie-epoca modernă (Sec. XVIII-XIX)    

Pe partea dreaptă a străzii, la nr. 12, săpăturile arheologice au dus la descoperirea unei porţiuni importante din latura nordică a hanului Zlătari.

 
Casă  Epoca medievală târzie (sec. XVII)    

Spre N, în faţa zidului exterior al hanului Zlătari şi la o distanţă de cca. 8 m faţă de frontul nordic actual al străzii Lipscani, a fost identificată o construcţie de zid, formată din două camere, cu o lungimea păstrată – latura exterioară, nordică – de 13,10 m. Fundaţia zidului nordic coboară de la V spre E, diferenţa de nivel fiind de 1,20 m faţă de nivelul de surprindere al zidului. Este construit din cărămidă legată cu mortar, cu rosturi evidente.

 
Casă  Epoca modernă (Sec. XIX)    

La demontarea trotuarului de N, începând cu colţul dinspre Calea Victoriei, a fost efectuată o supraveghere arheologică. În această zonă, aflată în faţa hanului Zlătari, planul Boroczyn plasează clădirea hanului Filipescu. În urma cercetării arheologice - limitată la curăţarea şi delimitarea în partea superioară a unor tronsoane de ziduri - au fost identificate mai multe fundaţii aparţinând mai multor clădiri de mici dimensiuni. Cercetarea lor a fost împiedicată de proximitatea clădirilor actuale, spre N şi de traseele a două cabluri de curent, de medie tensiune, acoperite cu cărămizi de protecţie, care au şi afectat fundaţiile descoperite, ca şi mai multe conducte de apă curentă sau pluvială. Clădirile au ziduri din cărămidă legată cu mortar de var, majoritatea cu fundaţii foarte puţin adânci sau chiar fără fundaţie. Construcţiile se desfăşoară pe o lungime de 31,74 m.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2007

Muzeul Municipiului Bucureşti GAVRILĂ Elena
MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe
NESTORESCU Cristian
POPESCU Raluca-Iuliana
ZAMBORY Mihaly-Tibor
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti BORONEANŢ Adina Elena
MĂGUREANU Andrei Mircea
TODERAŞ Meda

Bibliography
1. Mănucu Adameşteanu, Gheorghe, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2007, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, Bucuresti, 2008, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3841 [Publicaţie] (site record source)
2. Ignat, Theodor et alii, Studiu Arheologic. PUZ Sector 3 al Municipiului București, 2018 [PUG]
 
Site Photos

Scroll