Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.53
Name   Situl arheologic de la Bucureşti Centrul Istoric - Str. Şelari
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Place   Str. Şelari
Landmark   Situl se află în Centrul Istoric al Bucureştiului, între strada Blănari şi Str. Franceză.
Hydrographic landmark - name   Dâmboviţa
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   locuire; instalaţie
Site Type   aşezare; sistem defensiv; amenajare hidraulică
Description   Actuala str. Şelari pornea de la biserica „Sf. Nicolae Şelari", coborând drept, în apropierea laturii de vest a Curţii Domneşti, până la Poarta de Sus. Aici făcea joncţiunea cu Calea Mehedinţilor - Podul Calicilor (Calea Rahovei) şi cu segmentul terminus al podului Mogoşoaiei. De-a lungul timpului mai apare cu următoarele denumiri: „Uliţa cea mare a Şelarilor" (Sec. XVIII), „Uliţa Şelarilor" (1745 decembrie 12), „Podul cel mare al Şelarilor" (1765 martie 12). descoperite vestigii de locuire din secolul al XIX-lea. Pe strada Şelari au fost descvoperite urme de locuire, structuri de ziduri dar şi un tronson din zidul de incintă al Curţii Domneşti (latura vestică).
Ownership   proprietate privată
Last record update   19.04.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Clădire  Epoca modernă (Sec. XIX)    

Săpături arheologice preventive au cercetat mai multe pivniţe ale unei clădiri prăbuşite la cutremurul din anul 1977, aflată la intersecţia străzilor Şelari şi Covaci. Din informaţiile documentare şi arheologice rezultă că pe acest amplasament a fost construit un imobil în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În cursul săpăturii, la -3,80 -4 m, a fost surprinsă o porţiune dintr-un pavaj de cărămidă, reprezentând podeaua unei pivniţe. Ea a fost amenajată pe o nivelare de cărămizi şi material arheologic: fragmente de ceramică smălţuită locală şi ceramică de import - faianţă şi porţelan englezeşti. Se presupune că imobilul a fost construit după «focul cel mare» din martie 1847. Câteva secţiuni de sondaj, efectuate pe mijlocul suprafeţei şi spre latura dinspre str. Şelari, au dovedit că la adâncimea de -4,00 m sub pardoseala de ciment actuală, există un strat subţire de nivelare, conţinând cărămidă şi material ceramic din secolul al XIX-lea. Sub această nivelare, prezentă pe toată suprafaţa cercetată, se evidenţiază solul viu, constând într-o depunere aluvionară de nisip.
Au fost recuperate fragmente de vase aparţinând categoriei ceramicii comune (castroane şi farfurii), acoperite cu smalţ verde şi galben, precum şi a unei toarte de sfeşnic. Din ceramica de import reţin atenţia fragmentele de faianţă englezească şi porţelan de aceeaşi provenienţă, purtând mărcile atelierelor: Fountain Scenery, Wreath, Teicht(…)epolum. Materialul arheologic este unitar sub aspect cronologic, datându-se în secolul al XIX-lea, neexistând piese mai vechi.

 
Zid de incintă  Epoca medievală târzie (Sec. XVIII)    

În urma cercetărilor arheologice efectuate în 1971, la nr. 13, au fost descoperite fundaţiile unuia din turnurile Curţii Domneşti. Pe o lungime de 8 metri a fost identificat un segment din zidul de incintă al Curţii Vechi, cu o grosime de 1,20 m. În 2011, în apropierea frontului E a str. Şelari, de la intersecţia cu str. Gabroveni până la Splaiul Independenţei, au fost descoperite segmente din zidul de incintă al Curţii Domneşti (latura V), refăcut la începutul secolului XVIII, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu. Zidul, surprins la cota de 0,86 m faţă de nivelul actual de călcare, avea o lăţime de 0,70 m şi o înălţime cercetată cuprinsă între 0,46-1,10 m. Este construit din cărămizi, legate cu un mortar alb gălbui, dur. Zidul este întărit cu contraforţi asemănători ca formă celor existenţi pe latura nordică a fortificaţiei, din care s-au păstrat şapte. În fundaţie au fost descoperite urmele mai multor tiranţi de lemn.

 
Aşezare  Epoca modernă (Sec. XVIII-XIX)    

Structurile de zid descoperite pe str. Şelari fac parte din mai multe clădiri construite în sec. al XVIII -lea şi al XIX - lea. Cele mai vechi sunt cele aflate pe tronsonul situat între străzile Lipscani şi Gabroveni şi se află în afara zidului de incintă, fiind construite într-o perioadă apropiată cu cea a zidului de incintă a Curţii Domneşti. Clădirile mai noi au fost ridicate după dezafectarea Curţii Domneşti şi lărgirea str. Şelari, în prima jumătate a sec. XIX.

 
Conductă  Epoca medievală târzie (Sec. XVIII)    

La 7,70 m S faţă de intersecţia cu str. Covaci, sub trotuarul E, a fost descoperită o conducta de apă care a funcţionat în cursul secolului al XVIII-lea. Este orientată E-V şi a fost surprinsă pe o lungime de cca 1,00 m şi o lăţime de 0,50 m. Conducta era realizată din olane, cu diametru interior de 12 cm şi o grosime de 1 cm. Este acoperită la interior cu un smalţ de culoare verde, fiind protejată, la exterior, de cărămizi dispuse în două ape, legate între ele cu mortar de bună calitate, extrem de dur, de culoare alb gălbuie.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2011

Muzeul Municipiului Bucureşti MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheoghe
IGNAT Theodor
POPESCU Raluca-Iuliana
VINTILĂ Camelia-Mirela
2. cercetare de salvare 2002

Muzeul Municipiului Bucureşti MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe

Bibliography
1. Mănucu Adameşteanu, Gheorghe, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2002, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2003, p. 68, nr. 39, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1898 [Publicaţie] (site record source)
2. Panait, I. Panait, Evoluţia perimetrului Curţii Vechi în lumina descoperirilor arheologice (sec. XVI-XVIII), Bucureşti - Materiale de Istorie şi Muzeografie, VIII, 1971, 81-88, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=9528-evolutia-perimetrului-curtii-vechi-in-lumina-descoperirilor-arheologice-sec-xvi-xviii--bucuresti-materiale-de-istorie-si-muzeografie-bucuresti-mim--viii-1971 [Publicaţie]
3. Mănucu-Adameşteanu, Gheorghe et alii, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4816&d=Bucuresti-Centrul-Istoric--str-Selari-2011 [Publicaţie]
4. Ignat, Theodor, Studiu Arheologic. PUZ Sector 3 al Municipiului București, 2019 [PUG]
 
Site Photos

Scroll