Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.211
Name   Situl arheologic din Bucureşti - Şoseaua Nordului - Herăstrău
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Address   Şoseaua Nordului, nr. 56-60
Place   Şoseaua Nordului - Herăstrău
Landmark   Situl se află în nordul Bucureştiului, de-o parte şi de alta Şoselei Nordului, în dreptul peninsulei pe care se dezvoltă Parcul Herăstrău.
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Situl cuprinde vestigii din perioade diverse descoperite cu prilejul unor cercetări preventive în 2019.
Notes   Situl este astăzi suprapus de clădiri rezidenţiale, iar puţinele parcele libere plus domeniul public (ampriza străzilor), rămân singurele locuri unde se mai poate face cercetare arheologică pentru a putea recupera date suplimentare despre evoluţia istorică a acestui sit.
Last record update   06.10.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Eneolitic Boian / Giuleşti  

Au fost cercetate o locuinţă adâncită de formă cvasi-circulară şi o intrare îngustă, o groapă simplă, albiată în secţiune. Ceramica este extrem de fragmentară, iar cea mai mare parte a fragmentelor provin de la ceramică de uz comun (vase dintr-o pastă intermediară, degresată cu pleavă şi arsă preponderent reducător complet), însă există şi fragmente de vase cu foarte puţină pleavă ca degresant, dar care are un conţinut bogat de nisip grosier sau ceramica fină confecţionată dintr-o pastă fără degresant şi fără incluziuni naturale. Forme: pahare, castroane; Decor: tehnica exciziei, cu motive liniare şi unghiulare, dar şi cu motivul ,,dinţilor de lup”, plasaţi imediat sub buza vaselor, dar cele mai multe prezintă brâie alveolare şi barbotină organizată în vârci. Au fost descoperite şi lame de silex şi un posibil percutor din cuarţit.

 
Aşezare  Epoca medievală timpurie (Sec. VII - XI d.Chr) Dridu  

Au fost cercetate 10 locuinţe (semi-adâncite de forme circulare, rectangulare) între care şase cu structuri de combustie la interior, una cu vatră exterioară, iar alte trei fără asemenea instalaţii, precum şi şapte gropi cu dimensiuni variabile, simple sau în formă de „clopot” la secţionare. Au fost identificate şapte structuri de combustie (şase la interior şi una exterioară) ce au fost săpate într-unul din pereţii locuinţei sau într-un calup de lut cruţat. Erau de două tipuri: cuptoare cu calotă boltită şi vetre simple circulare cu posibilă gardină având formă de potcoavă sau ovală. Au fost descoperite fragmente de vase de tip oală-borcan, decorate „cu pieptenul” cu benzi de linii dispuse orizontal (pe umărul vaselor) şi benzi de „valuri” sau „zig-zag”, plasate sub buză, deasupra registrului cu linii orizontale.

 
Aşezare  Epoca modernă (Secolul XX)    

Au fost descoperite trei gropi de epocă modernă.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2019

Au fost trasate inițial 27 de sondaje cu dimensiunea aproximativă de 6,00 x 2,00 m, ulterior s-au deschis suprafețe largi pentru a putea cerceta în amănunțime complexele descoperite.

Muzeul Municipiului Bucureștiului IGNAT Theodor
GAVRILĂ Elena-Florentina
VĂCĂLIE R.
VASILIEVICI Alexandra

Bibliography
1. Vintilă, Camelia Mirela, 2023 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll