Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.124
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   B-I-s-A-17884
Name   Situl arheologic Ruinele Mânăstirii Chiajna - Giuleşti Sârbi
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Place   Giuleşti Sârbi
Landmark   Situl este amplasat în partea de vest a municipiului Bucureşti, în cartierul Giuleşti, pe terasa nordică al Dâmboviţei, străbătut de calea ferată Bucureşti Nord -Chiajna.
Site Class   locuire; structură de cult; descoperire funerară
Site Type   aşezare; edificiu religios; necropolă
Notes   Prime cercetări în zonă au fost realizate în perioada interbelică de către Dinu V. Rosetti dar au rămas inedite. Situl a fost reidentificat în anul 1958, când au fost efectuate şi primele săpături cu caracter de salvare. Cercetările au fost reluate în anul 1962, apoi în 1970 şi 1971.
Last record update   15.02.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală târzie (sec. XVIII)    

Construirea bisericii mănăstirii Chiajna a fost începută în perioada lui Alexandru Ipsilanti (1774-1782, 1796-1797), ca metoh a Sărindarului. Lucrările au continuat şi în perioada lui Nicolae Mavrogheni şi ulterior. Biserica prezenta elemente clasicizante venite din sud, cu rol decorativ. Biserica a fost părăsită încă de la început şi în scurt timp a ajuns ruină, stare în care se află şi în prezent. Pridvorul este distrus până la nivelul fundaţiilor. Pronaosul supralărgit şi-a pierdut bolţile. Naosul este conservat mai bine, datorită arcelor puternice. Au fost efectuate cercetări arheologice în anii 70. A fost realizată o secţiune pe axul bisericii pentru a rezolva probleme de stratigrafie a curţii din faţă şi din interior. În cursul săpăturilor s-au descoperit cele mai vechi vestigii ca aparţinând neoliticului. Cu ocazia săpăturilor s-au putut releva tălpile fundaţiilor bisericii şi nivelul de călcare (-0,43 m).

În epocă recentă, terenul a fost folosit pentru depozitarea accidentală a unor deşeuri şi au fost ridicate noi construcţii cu ocazia reactivării mănăstirii. Traseul de cale ferată trece prin sit, aşa cum a fost el delimitat în anul 2000.

B-I-m-A-17884.01 
Aşezare  Epoca medievală târzie (sec. XVIII)       B-I-m-A-17884.02 
Aşezare  Epoca medievală timpurie (sec. IX - XI)    

La aproximativ 2 m vest de groapa din epoca bronzului au putut fi observate resturile unui bordei în umplutura căruia se aflau materiale ceramice aparţinând sec. X-XI p.Chr. Bordeiul avea amenajată o groapă.

B-I-m-A-17884.03 
Aşezare  Epoca migraţiilor (sec. III - IV) Sântana de Mureş  

Aşezarea de sec. III-IV p.Chr. se află la 50 m vest de cea neolitică, tot în partea estică a ruinelor mănăstirii. A fost descoperită o groapă în formă de clopot conţinând fragmente ceramice de sec. III-IV p.Chr.

B-I-m-A-17884.04 
Aşezare  Epoca bronzului Tei  

Locuirea din epoca bronzului era constituită din aglomerări de fragmente ceramice, chirpici, puţine oase de animale şi resturi de unelte. Au fost descoperite două gropi menajere, o vatră şi o aglomerare de chirpici.

B-I-m-A-17884.05 
Aşezare  Neolitic Boian / II  

Aşezarea neolitică se află la aproximativ 200 m est faţă de ruinele mănăstirii. Aici au fost descoperite 3 locuinţe (2 bordeie şi o locuinţă de suprafaţă). În cadrul acestei aşezări oamenii locuiau în bordeie de mici dimensiuni, cu o singură încăpere, cu podeaua săpată până la adâncimi de cca 1 m. Complexele neolitice descoperite aici erau foarte bogate în materiale ceramice.

B-I-m-A-17884.06 
Necropolă  Epoca medievală târzie (Sec. XVIII)    

În anii 1970, cu ocazia unor cercetări în zona bisericii, Aristide Ştefănescu notează şi el modificări antropice care au afectat situl şi identifică morminte medievale târzii (sec. XVIII) din cimitirul dezvooltat în jurul bisericii. În cadrul mormintelor cercetate au fost descoperite monede otomane din perioada 1731-1774.

 
Necropolă  Epoca romană    

La Giuleşti au fost descoperite întâmplător şi câteva morminte atribuite unor militari romani sau sarmaţi care foloseau echipament militar roman. Din inventarul spectaculos se remarcă o inscripţie cu litere latine pe un fragment de placă din bronz. Deosebită este o placă ornamentală de bronz de harnaşament pentru fruntea unui cal, ce are în partea superioară două capete afrontate, în centru doi delfini, iar în partea inferioară lupoaica cu Romulus şi Remus. La acestea se adaugă un topor, un fragment de sabie de fier şi o fibulă. Piesele se află în patrimoniul MNIR.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare sistematică 1970-1971

Muzeul de Istorie a Oraşului Bucureşti ȘTEFĂNESCU Aristide
2. cercetare de salvare 1958

Muzeul de Istorie a Oraşului Bucureşti LEAHU Valeriu
CONSTANTINIU Margareta

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 448-449, poz. 91-97 [Ordin MCC] (site record source)
2. Ignat, Theodor, Studiu arheologic aferent PUZ coordonator Sector 1 al Municipiului București. Fișa de sit Ruinele mănăstirii Chiajna, 2019 [PUG]
3. Leahu, Valeriu, Săpăturile arheologice de salvare de la Giuleşti Sârbi, Cercetări arheologice în Bucureşti, 1963, 179-270, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=64953-sapaturile-arheologice-de-salvare-la-giulesti-sirbi--cercetari-arheologice-in-bucuresti--1-i-1963 [Publicaţie]
4. Ștefănescu, Aristide, Locul mănăstirii Chiajna în arhitectura celei de a doua jumătăţi a sec. al XVIII-lea din Câmpia Română, Bucureşti - Materiale de Istorie şi Muzeografie, 1972, 163-171, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=33514-locul-manastirii-chiajna-in-arhitectura-celei-de-a-doua-jumatati-a-sec-al-xviii-lea-din-campia-romana--bucuresti-materiale-de-istorie-si-muzeografie--ix-1972 [Publicaţie]
5. Ionescu, D. Dan, Mănăstirea Giuleşti, zisă şi Chiajna din Bucureşti. Cronologie, tipologie şi aspecte privind intervenţia de urgenţă, Revista Monumentelor Istorice, 53, 1-2, 2011-2014, 23-42 [Publicaţie]
6. Giurescu, Constantin C., Istoria Bucureștilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, Editura pentru literatură, București, 1966, 35 [Publicaţie]
 
 
Scroll