Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.56
Name   Situl arheologic Teatrul Naţional din Bucureşti - Calea Victoriei
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Address   Calea Victoriei, nr. 37 B
Place   Calea Victoriei
Place, other names   Hotel Novotel
Site Class   locuire
Site Type   aşezare civilă
Description   Situl arheologic se află pe Calea Victoriei, suprapus în mare parte de Hotelul Novotel, a cărui construcţie a prilejuit cercetările arheologice. Pe acest loc a fost construit la jumătatea secolului al XIX-lea Teatrul Naţional, clădire avariată grav în timpul bombardamentelor din 1944 şi demolată în 1947.
Notes   n toamna anului 1998 au început lucrările arheologice pentru cercetarea fundaţiilor Teatrului Naţional şi a terenului din jur. Săpăturile, eşalonate pe mai multe campanii, au evidenţiat existenţa mai multor etape de locuire.
Last record update   27.01.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Epoca migraţiilor (sec. IV-VII p. Chr.) neprecizată  

A fost descoperit un follis de la împăratul Iustinian al II-lea (705-711). Moneda a fost descoperită în camera 38, la o adâncime de -2,30-2,45 m, într-un nivel cu fragmente ceramice din sec. XIX. Acest nivel suprapune direct solul viu, ceea ce ne arată că moneda a fost antrenată cu ocazia construirii fundaţiilor Teatrului Naţional.

 
Aşezare  Epoca medievală (sec. XV-XVI)    

Cele mai vechi complexe de locuire cercetate in situ pe acest amplasament, aparţin celei de-a doua jumătăţi a sec. al XV-lea şi reprezintă cea mai nordică descoperire din perioada de început a oraşului: este vorba de două gropi menajere Gr1 şi Gr3 surprinse şi cercetate parţial în camera 21, aflată pe latura nordică a Teatrului Naţional.

 
Aşezare  Epoca modernă (sec. XVIII-XIX)    

Au fost cercetate trei locuinţe din sec. XVIII-XIX.

 
Teatru  Epoca modernă (1852)    

Teatrul Naţional a fost construit în anul 1852, pe baza planurilor arhitectului vienez A. Heft, care a avut la dispoziţie un teren ce se întindea în pantă, până spre zona eleşteului Cişmigiu.

În cursul anului 2004 s-a putut preciza că fundaţiile Teatrului (zona scenei) depăşesc limita amplasamentului din Calea Victoriei nr. 37 B: spre V, scena Teatrului "pătrunde" şi în parcarea amenajată de ROMTELECOM. Un zid transversal, de la N la S, delimitează, la subsolul scenei, spaţiile pentru manevrarea decorurilor.

 
Mormânt  Epoca medievală    

Între camerele 23 şi 24, sub zidul despărţitor, la -0,37 m adâncime, imediat sub prima asiză de la baza zidului, a fost dezvelit un schelet în poziţie anatomică dorsală, orientat V-E (lungime = 1,57 m). Mormântul este lipsit de orice inventar funerar (s-a recuperat doar un mic fragment metalic). Absenţa acestuia sugereaza o datare a mormântului - numai dupa criterii stratigrafice - anterioară sec. al XIX-lea. Prezenţa sicriului ar putea fi luată drept dovadă a unei înmormântări normale, în cadrul unui cimitir medieval, format în jurul unei biserici mai vechi (?).

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 1998-2004

Muzeul Municipiului Bucureşti MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe
NESTORESCU Cristian
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti MĂRGINEANU-CÂRSTOIU Monica

Bibliography
1. Mănucu Adameşteanu, Gheorghe, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2004, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2005, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3082 [Publicaţie] (site record source)
2. Ignat, Theodor, Studiu arheologic aferent PUZ coordonator Sector 1 al Municipiului București. Fișa de sit Teatrul Național, 2019 [PUG]
 
Site Photos

Scroll