Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   158671.03
Name   Situl arheologic de la Carani - Carani 13/ Valea Gura Tomaşului
County   Timiş
Commune   Sânandrei
City/Town/Village   Carani
Place   Carani 13
Place, other names   Valea Gura Tomaşului
Landmark   Situl se află poziţionat la vest de localitatea Carani, aflându-se la 0,47 km V faţă de Biserica Ortodoxă din localitate, la 0,05 km SV faţă de DJ692 Carani-Bărăteaz şi la 0,1 km V faţă de talvegul văii Caran.
Land utility   agricultură
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Din punct de vedere geografic, situl speculează o terasă aflată în versantul drept al Văii Caran. Situl se află la cota altitudinală de 114 m, diferenţa de nivel dintre sit şi talvegul văii fiind de 14 m. Terenul la momentul cercetării era arat şi discuit, vizibilitatea la sol fiind foarte bună. Din zona sitului există o bună vizibilitate de-a lungul văii, cât şi asupra interfluviului spre vest.
Discoverer   Anabela Geangu
Site Surface   16 ha.
Last record update   29.06.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare deschisă  Epoca târzie a bronzului    

Materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar. Din punct de vedere al materialului putem spune că acesta este cel mai bogat sit identificat cu ocazia cercetării de teren din cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”. Material a fost identificat pe toata suprafaţa desemnată mai sus. Acesta poate fi integrat din punct de vedere cronologic în perioada epocii târzii a bronzului.

 
aşezare deschisă  sec. II-V p.Chr. Sarmaţi  

materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar. Din punct de vedere al materialului putem spune că acesta este cel mai bogat sit identificat cu ocazia cercetării de teren din cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”. Material a fost identificat pe toata suprafaţa desemnată mai sus. Acesta poate fi integrat din punct de vedere cronologic în perioada secolelor II-V d.H, perioadă în care teritoriul Banatului era ocupată de
sarmaţi.

 
aşezare deschisă  evul mediu dezvoltat    

materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar. Din punct de vedere al materialului putem spune că acesta este cel mai bogat sit identificat cu ocazia cercetării de teren din cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”. Material a fost identificat pe toata suprafaţa desemnată mai sus. Acesta poate fi integrat din punct de vedere cronologic în perioada Evului Mediu Dezvoltat.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2019

în cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”.

Universitatea de Vest din Timișoara MICLE Dorel

Bibliography
1. Micle, Dorel; Bunoiu, Victor, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Sânandrei, județul Timiș - Perimetrul "Sânandrei - PUG", Timișoara, 2019, 55-58 [PUG] (site record source)
2. Geangu, A., Cercetări de suprafaţă în hotarul localităţilor Carani şi Hodoni, Analele Banatului (serie nouă), 9, Timișoara, 2001, 171 [Publicaţie]
 
 
Scroll