Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   61149.25
Name   Necropola de la Cuza Vodă - Cariera de caolin (Sit 22)
County   Constanţa
Commune   Cuza Voda
City/Town/Village   Cuza Vodă
Place   Cariera de caolin
Landmark   Situl se află la 1 km Sud de satul Cuza Vodă şi la 2,5 km NE de zona industrială Medgidia (1,5 km Est de intersecţia DN 22C - DJ 222), în zona carierei de caolin.
Geomorphology   podiş
Land utility   agricultură
Site Class   descoperire funerară
Site Type   tumul; necropolă
Description   Situl este cunoscut încă din anii 1970-1980, o perioadă de exploatare intensă a carierei, când arheologii C. Scorpan, M. Irimia şi T. Papasima recuperează diverse materiale provenite din mormintele distruse. La începutul anilor 1990 au fost descoperite mai multe morminte de înhumaţie cu inventar bogat, salvate de cetăţeanul Eugen Mihail din Medgidia şi donate Muzeului din Constanţa la începutul anilor 2000. Inventarul arheologic constă din ceramică elenistică (amfore de Thasos şi Heraclea, ceramică fină sau de uz comun), ceramică getică lucrată cu mâna, vârfuri de săgeţi de tip scitic, piese de podoabă.
Notes   Situl este situat de o parte şi de alta a limitei administrative dintre comuna Cuza Vodă, cod RAN 61149.25 şi municipiul Medgidia, cod RAN cod RAN 60856.16.
Site Surface   39 ha
Ownership   privat
Last record update   25.07.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Necropolă de inhumaţie  Epoca elenistică (sec. IV-III a. Chr.)    

În cursul evaluării de teren din 2016 au fost identificate în malurile abrupte ale carierei o serie de resturi ale unor morminte distruse, între care se remarcă o amforă elenistică parţial întregibilă.

 
aşezare  Paleolitic    

În lucrarea semnată de către Al. Păunescu, Paleoliticul şi mezoliticul de pe teritoriul Dobrogei. Studiu monografic, vol. II, Bucureşti, 1999, p. 103-107, în punctele Cuza Voda A şi B este menţionată distrugerea aşezărilor de către exploatarea intensivă.

 
aşezare  Mezolitic        
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2016

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța BĂJENARU Constantin
NOPCEA Cătălin-Mircea
VASILESCU Dan

Bibliography
1. Păunescu, Alexandru, Paleoliticul și mezoliticul de pe teritoriul Dobrogei. Studiu monografic, vol. II, București, 1999 [Publicaţie]
2. Irimia, M., Date noi privind necropolele din Dobrogea în a doua epocă a fierului, Pontica, 16, Constanța, 1983, 123-126 [Publicaţie]
3. Irimia, M., Noi mărturii arheologice privind a doua epocă a fierului în Dobrogea, Pontica, 24, Constanța, 1991, 109-111 [Publicaţie]
4. Băjenaru, Constantin; Nopcea, Cătălin-Mircea; Vasilescu, Dan; Gheorghe, Lavinia, Studiu arheologic P.U.G. comuna Cuza Vodă, județul Constanța, Constanța, 2016 [Studiu istoric PUG] (site record source)
 
 
Scroll