Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179338.02
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   IF-I-s-B-17881
Name   Situl arheologic de la Fundeni - Fundenii Doamnei
County   Ilfov
Commune   Dobroeşti
City/Town/Village   Fundeni
Place   Fundenii Doamnei
Landmark   Situl arheologic este localizat pe malul de nord al lacului Fundeni, în cea mai mare parte pe teritoriul satului Fundeni.
Hydrographic landmark - name   Fundeni
Hydrographic landmark - type   lac
Geomorphology   terasă
Land utility   păşune; locuire
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Situl a fost cercetat sistematic în anii 1956-1959, când au fost descoperite aşezări din mai multe perioade istorice.
Notes   Acest sit a fost iniţial înregistrat în RAN în funcţie de localizarea sa din Lista Monumentelor Istorice din 2004, pe teritoriul minicipiului Bucureşti, având codul 179132.24. După actualizarea Listei în 2010, situl apare localizat în mod corect în sat Fundeni, comuna Dobroeşti, lucru care se reflectă în prezent şi în RAN. Cu toate astea, codul RAN alocat initial s-a păstrat în documentele oficiale.
Human risk   Afectare parţială: 3 / 13.03.2020
Last record update   27.12.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Neolitic Dudeşti / Fundeni  

Locuirea neolitică a fost identificată spre interiorul terasei, unde s-au găsit cantităţi apreciabile de material ceramic.

IF-I-m-B-17881.06 
Aşezare  Epoca bronzului Tei / Fundenii Doamnei  

Aşezarea descoperită este formată din locuinţe de suprafaţă, construite din pari, nuiele şi chirpici şi şase gropi menajere. Din cauza stării proaste de conservare nu s-au putut contura planul şi dimensiunile locuinţelor. Pe de altă parte, au fost identificate vetre deschise de formă rotundă sau ovală în toate locuinţele cercetate, vetrele fiind amplasate într-unul din colţuri. Atât în locuinţe şi în gropile menajere, cât şi în tot nivelul de locuire din epoca bronzului s-au recoltat numeroase artefacte cum ar fi – percutoare, aşchii şi fragmente de lame de silex, o măciucă perforată de piatră, în stare fragmentară, fragment dintr-un topor sau ciocan cu ceafa rotunjită şi gaură de înmănuşare transversală, fusaiole de lut de formă tronconică sau bitronconică, greutăţi pentru plase de pescuit, fragmente de bronz, ac de cusut. Materialul ceramic descoperit precum şi uneltele realizate din omoplaţi de vită conduc către încadrarea cronologică a locuirii.
Ceramica descoperită în locuinţe, gropi menajere şi pe întreg nivelul arheologic corespunzător, se grupează în trei mari categorii – vase mari de provizii, vase de dimensiuni mijlocii, cu pereţi relativ subţiri şi vase de dimensiuni mici cu pereţi subţiri. Vasele mari de provizii prezintă în numeroase cazuri proeminenţe – apucători, de formă semiovală, rectangulară sau triunghiulară. Sunt ornamentate în general cu brâuri în relief, aplicate, alveolate sau crestate, alcătuind benzi orizontale, în val sau zig-zag.
Vasele de dimensiuni mijlocii, realizate dintr-o pastă bine lucrată, cu o structură omogenă, prezintă în numeroase cazuri torţi cu secţiune ovală sau triunghiulară, ornamentate prin incizie sau împunsături, cu caneluri sau cu adâncituri circulare. Motivele decorative constau din benzi orizontale, dreptunghiuri, triunghiuri, şiruri de adâncituri, uneori dispuse în combinaţie.
Vasele de dimensiuni mici sunt lucrate dintr-o pastă foarte bună, bine arse, în cele mai multe cazuri fiind căni şi ceşti. Decoraţia este bogată, compusă din incizii, împunsături, adâncituri circulare, dispuse în combinaţie.

IF-I-m-B-17881.05 
aşezare  Hallstatt       IF-I-m-B-17881.04 
aşezare  Epoca post-romană (secolul al IV-lea d.Chr.)       IF-I-m-B-17881.03 
Aşezare  Epoca migraţiilor (secolele VI-VII)       IF-I-m-B-17881.02 
aşezare  Epoca medievală (secolele XVII-XVIII)       IF-I-m-B-17881.01 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare sistematică 1956-1959

Muzeul de Istorie a Oraşului Bucureşti ZIRRA Vlad
CANTACUZINO Gheorghe
MORINTZ Sebastian
ROSETTI Dinu V.
TUDOR M,
IONAȘCU I.

Bibliography
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 447, poz. 76-78 [Ordin MCC] (site record source)
3. Filip, Anca, Studiu istoric general de fundamentare a PUG comuna Dobroești, 2010 [Document de arhivă]
4. Jugănaru, Gabriel, Documentație pentru obținerea autorizației de cercetare arheologică preventivă, 2018 [Document de arhivă]
5. Jugănaru, Gabriel; Parnic, Valentin, 2018 [Fişă tehnică]
6. Măgureanu, Andrei Măgureanu, Documentație pentru obținerea autorizației de cercetare arheologică preventivă, 2018 [Document de arhivă]
7. Zirra, V., Ionașcu, I., Şantierul arheologic Bucureşti. Săpăturile arheologice de la Fundenii Doamnei, Materiale și cercetări arheologice, 6, 1959, 757-788, www.persee.fr/doc/mcarh_0076-5147_1959_num_6_1_1251 [Publicaţie]
8. Leahu, Valeriu, Cultura Tei - Grupul cultural Fundenii Doamnei. Probleme ale epocii bronzului în Muntenia, 2003, https://biblioteca-digitala.ro/?pub=2551-cultura-tei-grupul-cultural-fundenii-doamnei-probleme-ale-epocii-bronzului-in-muntenia-institutul-roman-de-tracologie [Publicaţie]
9. Leahu, Valeriu, O nouă fază în evoluţia culturii Tei: faza Fundenii Doamnei, Cercetări arheologice în Bucureşti, 1, 1963, 339-372, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=64956-o-noua-faza-in-evolutia-culturii-tei-faza-fundenii-doamnei--cercetari-arheologice-in-bucuresti--1-i-1963 [Publicaţie]
 
 
Scroll