Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   51038.06
Name   Descoperirea întâmplătoare de la Jupa - Jupa-8
County   Caraş-Severin
Commune   Municipiul Caransebeş
City/Town/Village   Jupa
Place   Jupa-8
Landmark   Punctul de descoperirere se află la 1,8 km nord de biserica ortodoxă din Jupa, 1,9 km sud-est de biserica ortodoxă din Zăgujeni, la 3,78 km sud-vest de biserica ortodoxă din Ciuta.
Hydrographic landmark - name   Timiş
Hydrographic landmark - type   râu
Land utility   agricultură
Site Class   Descoperire întâmplătoare
Site Type   Descoperire întâmplătoare
Description   Brăţara din bronz a fost descoperită pe suprafaţa terenului agricol arat fiind probabil dizlocată de lucrările agricole, argument în acest sens fiind zgârieturile proaspete de pe suprafeţele piesei.
Notes   Brăţara a fost descoperită în contextul cercetărilor de suprafaţă desfăşurate la începutul anului 2015 de către o echipă de cercetători din România (Călin Timoc-Universitatea de Vest, Timişoara) şi Polonia (Universitatea din Varşovia).
Discoverer   Călin Timoc, Piasz M
Date of discovery   aprilie 2015
State of preservation   medie / 03.12.2018
Human risk   Afectare parţială: 3 / 03.12.2018
Ownership   privată
Last record update   03.12.2018
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Descoperire întâmplătoare  Epoca bronzului târziu-Epoza timpurie a fierului (mil. II-I î.Hr.)    

Sub aspect morfologic brăţara este compusă din trei spire, este de formă circulara şi are cu diametrul maxim de aproximativ 9-9,3 cm şi o grosime de 0,7-0,8 cm. Suprafaţa piesei este decorată incizii paralele între ele grupate trei câte trei dispuse pe spira centrală. Tot pe spira centrală, pe faţa exterioară a acesteia, mai există o incizie cu aspectul unui romb cu două laturi prelungite care se intersectează, încadrat de două, respectiv trei incizii paralele. În secţiune piesa este aproximativ circulară (suprafaţa interioară este uşor aplatizată). Spirele exterioare se îngustează treptat spre capăt.

 
podoabe / brăţară Bronz D-Hallstat A     Suprafaţa piesei este decorată incizii paralele între ele grupate trei câte trei dispuse pe spira centrală. Tot pe spira centrală, pe faţa exterioară a acesteia, mai există o incizie cu aspectul unui romb cu două laturi prelungite care se intersectează, încadrat de două, respectiv trei incizii paralele. În secţiune piesa este aproximativ circulară (suprafaţa interioară este uşor aplatizată). Spirele exterioare se îngustează treptat spre capăt.  
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare supraveghere 2015

* PIASZ M.
* TIMOC Călin
Universitatea de Vest, Timișoara * *
Universitatea din Varșovia * *

Bibliography
1. Rogozea, Octavian-Cristian, 2018 [Fişă de sit] (site record source)
2. Rogozea, Octavian-Cristian; Pinca, Ioan Răzvan, Two Bronze Items Discovered by Chance: the Bracelet from Jupa (Caraş-Severin County) and the Long Dagger from Găvojdia (Timiş County), Ziridava, XXXI, 2016, 109-114 [Publicaţie]
3. Timoc, Călin.; Piasz, M., Tibiscum Project-March 2015. Preliminary Raport (manuscris), 2015, 10, fig. 8 [Publicaţie]
4. Piasz, M.; Timoc, Călin, All roads lead to Tibiscum-Results and perspectives of the non-destructive landscape survey of the roman fort and its suroundings, Arheovest (In memoriam Florin Medeleț), III, 1, Szeged, 2015, 441-445
 
 
Scroll