Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   31627.02
Name   Aşezarea de epocă La Tène de la Mierag - Dealul Mierag/ Vârful Tarniţa
County   Bihor
Commune   Tărcaia
City/Town/Village   Mierag
Place   Dealul Mierag/ Vârful Tarniţa
Place, other names   Vârful Cornetului
Landmark   Situl se află situat la nord-vest de sat, pe un deal împădurit.
Hydrographic landmark - name   Valea Tărcăiţei
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   deal
Land utility   pădure
Site Class   locuire
Site Type   aşezare civilă
Description   Platoul este de formă ovală cu lungimea de la est la vest de aproximativ 180 m şi lat de aproximativ 100-120 de metri, nord-sud. Cu prilejul vizitei la locul descoperirilor pe laturile platoului împădurit au fost sesizate urme ale unor îngrămădiri de pietre fără a se putea preciza dacă acestea reprezintă amenajări antropice sau numai roca nativă ivită la suprafaţă prin eroziune. Pantele dinspre sud şi vest (spre valea Tărcăiţei) sunt mult mai abrupte decât cea dinspre nord. Înspre est, spre legătura cu o şa mai joasă, unde a fost găsit un cuţit de plug din fier specific cu analogii în La Tene-ul dacic, în partea cea mai accesibilă se află, de asemenea, aglomerare de piatră cu aspect de grohotiş. Un drum de care antic sau modern poate fi sesizat pornind din această zonă a intrării spre platou. Acesta înconjoară latura de nord până când dispare în panta dealului spre platou. Botul de deal este vizibil, atât din aproape toată despresiunea Beiuşului situată între Munţii Moma la vest şi masivul Bihariei la est, cât şi dinspre vest şi nord-vest pe de pe cursul Crişului Negru până la defileul de la Urviş-Şoimi, inclusiv de pe piemonturile Muntilor Pădurea Craiului situate la nord de Crişul Negru unde se afla în La Tene-ul dacic aşezarea cu cea mai mare suprafaţă din judeţul Bihor, cea de la Tăşad. Cu o suprafată de aproximativ 2,5 hectare acest loc cu descoperiri este prima locuire pe înălţime descoperită pe versantul nordic al Munţilor Moma şi era, probabil, cel mai important obiectiv din epoca La Tene dacică din depresiunea Beiuşului, pe care o domină dinspre vest de pe pe cursul Crişului Negru. Piesele descoperite pot fi bine datate pe parcursul secolului I a. Chr., eventual până la începutul celui următor.
Notes   În data de 27.03.2022, pe vârful de deal împădurit denumit Tarniţa (informaţii de la descoperitori) sau, conform hărţilor, Dealul Mierag, Dan Alexandru Slăvescu şi Lucian Nicolae Roşie au descoperit prin detecţie de metale şapte fragmente de fibule din bronz şi din fier, o pafta din bronz şi alte piese răspândite pe aproape întreg platoul, aproape de suprafaţă, într-un sol gălbui cenuşiu de pădure şi fără urme de pigmenţi (chirpic sau cărbune) care să indice o locuire îndelungată (cel puţin în acest strat de suprafaţă).

Doar cu informaţiile furnizate prin detecţie de metale este dificil de precizat natura sitului din care provin piesele descoperite. Prezenţa podoabelor sau pieselor de port precum catarama din bronz, fragmentul de brăţară, cel de pafta, a pintenului din fier şi mai ales numărul redus de unelte descoperite, ar putea pleda pentru un loc cu depuneri votive şi funerare, dar prezenţa unor dornuri din fier şi mai ales a celor trei resturi de turnare din bronz arată că descoperirile provin dintr-un sit care reprezintă, de fapt, o locuire. Faptul că mai jos de platou a fost identificat un cuţit de plug din fier ar putea întări această atribuire.
Discoverer   Dan Alexandru Slăvescu şi Lucian Nicolae Roşie
Date of discovery   27.03.2022
Site Surface   20.535 m2
Ownership   publică
Owner   Comuna Tărcaia
Last record update   14.12.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare fortificată  La Tène (secolele I a. Chr. - I p. Chr.) dacică      

Bibliography
1. Bulzan, Sorin, Mierag, punct "Dealul Mierag (Vârful Tarnița)", comuna Tărcaia, jud. Bihor, 2022 [Fişă de sit]
 
 
Scroll