Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   167954.04
Name   Turnul de supraveghere de epocă romană de la Păuşa - Turnul lui Teofil (Turnul lui Traian)
County   Vâlcea
Commune   Oraş Călimăneşti
City/Town/Village   Păuşa
Place   Turnul lui Teofil
Landmark   Turnul se găseşte în Pădurea Roşia, pe malul stâng al Oltului, la nord de localitatea Păuşa şi de podul peste Olt de la Căciulata.
Hydrographic landmark - name   Olt
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   munte
Land utility   pădure
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Site Surface   0.00516 ha
State of preservation   foarte bună / 29.03.2023
Natural hazards   Exces de apă în sol: 2 / 12.05.2022
Human risk   Afectare parţială: 3 / 12.05.2022
Ownership   public
Last record update   29.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Turn  Epoca romană (secolele al II-lea - al III-lea p. Chr.)    

La aproximativ 900 – 1000 m nord de Cetatea Arutela se află Turnul lui Teofil, un turn de supraveghere situat pe prima creastă mai înaltă care merge de la vest la est în direcţia vârfului Muntelui Cozia. „Piscul lui Teofil” a fost ridicat pe un platou minuscul, pe care au fost descoperite ruinele turnului. Turnul avea formă circulară, cu latura orientată spre est în dreapta. Cercetările arheologice au dus la excavarea a două secţiuni aliniate NV-SE, care au evidenţiat substructura turnului de mortar cu cărămidă zdrobită în compoziţia sa. Turnul are forma unui semicerc şi are o latură dreaptă de 5,5 metri lungime (spre est), precum şi un semicerc, cu diametrul de 4 metri.

Poziţia ridicată a turnului de veghe a permis o perspectivă unică. Turnul de veghe este orientat spre Olt ceea ce indică faptul că scopul său a fost de a veghea la intrarea în valea care duce la Dacia Superior. În plus, avea capacitatea de a oferi o vedere panoramică asupra masivului Cozia, facilitând depistarea eventualelor incursiuni. În plus, a asigurat supravegherea traficului pe drumurile care duc la cetatea Castra Traiana.

Turnul de supraveghere nu a fost refolosit sau modificat după perioada romană. Săpăturile arheologice au constatat că fundaţiile sunt în stare bună. Cu toate acestea, lăsate deschise, şanţurile arheologice pot contribui, într-o oarecare măsură, la degradarea construcţiei. Peisajul este foarte puţin afectat de intervenţiile ulterioare, iar rolul strategic al turnului de veghe este imediat evident.

 

Bibliography
1. Țentea, Ovidiu, Proiect "Limes. Frontierele Imperiului Roman în România", 2022 [Fişă de sit] (site record source)
2. "LIMES. Frontiers of the Roman Empire - Dacia". Component parts, vol 1 (Nomination for inscription on the World Heritage List), 2023 [Fişă de sit] (site record source)
3. Vlahuță, Alexandru, România Pitorească, Astro, București, 2022, 107-108 [Publicaţie]
4. Vlădescu, Cristian M., Fortificaţiile romane din Dacia Inferior, Scrisul românesc, Craiova, 1986, 60-61, 52 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll